Начало Бокс Най-често срещаните травми в бокса
0

Най-често срещаните травми в бокса

Най-често срещаните травми в бокса
0

Професионалният бокс е един от най-опасните и травматични спортове. И в някои страни, като Норвегия, Куба и КНДР, е напълно забранен. Независимо от това как се отнасяте към бокса, практикуването му може да доведе до леки или сериозни наранявания. Ще разгледаме някои от най-често срещаните наранявания, претърпени от боксьори.

Фрактура на костите на ръката
Счупеният нос, челюст и ребра не са рядкост при бокса. Но има много по-чести наранявания в юмручните спортове, свързани с увреждане на костите. Има специален термин – фрактура на боксьор. Това означава фрактура на една или повече метакарпални кости на ръката ви. Метакарпалите са пет къси тръбни кости на ръката, които се излъчват от китката и се свързват с пръстите. Най-често счупването им възниква в резултат на удряне на неподвижен предмет и обикновено костите под безименния пръст и малкия пръст се счупват, въпреки че това може да се случи и с другите две кости.

Ако сте счупили поне една от метакарпалните кости, тогава веднага ще разберете това по подуване и болка. Също така ще ви е трудно да преместите пръстите си над фрактурата и скоро на мястото на нараняването ще се образува синина. Според статистиката 20% от боксьорите получават такава травма.

Сцепвания и хематоми
По-малко болезнени, но много по-чести наранявания в бокса са сцепвания и натъртвания. Може да ви се случи винаги, когато пожелаете, щетите могат да бъдат нанесени с ръкавица, но обикновено вината е удрянето на главата. Сега, когато каските са премахнати от аматьорския бокс, сцепванията и натъртванията там зачестяват, но въпреки това това са наранявания, по-характерни за професионалния бокс.

След като разрезът бъде правилно обработен и зашит, само времето може напълно да излекува раната. Хематомите също се нуждаят от време, за да се излекуват, но дискомфортът може да се намали чрез прилагане на студени компреси или лед, увит в кърпа върху засегнатата област.

Сътресение на мозъка
Сътресението на мозъка е едно от най-тежките наранявания във всички контактни спортове и много експерти, а дори и самите бойци твърдят, че години на постоянни удари по главата могат да причинят непоправима вреда на здравето. Контузия се причинява от силен удар в главата, който кара мозъка да се движи вътре в черепа, което обикновено оставя човек в полусъзнание или объркан. Ако боксьор се оплаква от световъртеж, гадене или главоболие след пропуснат удар, незабавно трябва да се потърси лекар и потърпевшият не трябва да се оставя да заспи.

Изкълчване на рамото
Друго болезнено и внезапно нараняване е разместеното рамо. Колкото по-младо е рамото изкълчено, толкова по-малко сериозни ще бъдат последствията. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голям е рискът рамото да не заздравее правилно и да „замръзне“, тоест може да стане неподвижно. След като рамото се върне в правилната позиция, болката значително ще отшуми, но ще отнеме много време, за да се възстанови.

За да избегнете нараняване в този пълен контакт, трябва да сте наясно с рисковете, да сте загрели и разтегнали добре, да удряте с правилната техника и да играете по правилата. Това ще ви помогне да избегнете наранявания и ще ви предпази от загуба на седмици или дори месеци без тренировки.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.