Начало Бокс Най-паметните боксови мачове на десетилетието – Част 2

Най-паметните боксови мачове на десетилетието – Част 2

Най-паметните боксови мачове на десетилетието – Част 2
0

2020-та вече е тук, и с нея казваме чао на цяло едно десетилетие.

Десет години, които няма как да не останат в историята на бокса. Замислете се само колко различни бяха нещата в началото на 2010 г. – Флойд Мейуедър царуваше в САЩ, братята Кличко властваха в тежката дивизия, никой не знаеше за Антъни Джошуа, Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър си пробиваха пътя към голямата сцена, а едва ли и самият Мани Пакиао си е давал сметка, че ще се бие и през 2020 г.

В опит да отдадем заслуженото на това величествено десетилетие, което остава зад нас, ви предоставяме списък с десет боксови срещи, които ще се помнят още много дълго време. Всяка една година имаше специални мигове, но сме избрали само по един двубой на година.

Или иначе казано, „По песен на година, стига ви…“

Тайсън Фюри – Владимир Кличко, 2015 г.

Мачът, който върна тежката категория на картата на бокса. Както сами ще се убедим, последните години на отминаващото си десетилетие принадлежат почти изцяло на тежките момчета, а всичко започна от Дюселдорф, Германия. Малцина даваха каквито и да е шансове на младия британец, който бе поредният претендент за трона на украинска легенда. Владимир Кличко бе на бе губил мач близо 11 години и не се виждаше как някой ще нокаутира хегемонът, камо ли да го победи по точки. Който е имал щастието да наблюдава този сблъсък, може да спи спокойно.

Генади Головкин – Кел Брук, 2016 г.

Единственият мач, който не е от тежката категория. А във времена, в които големите момчета владеят света, то значи има защо да обърнем внимание на тази класика от средната категория. Генади Головкин е име, което няма как да не бъде включено в класация за най-паметни мачове. Срещите му с Саул Алварес заслужават уважение по ред прични, но шампионският му двубой с Кел Брук е класика в жанра. Мач, в който първичната сила и ярост бе над всичко, а тежките попадения валяха ту в едната глава, ту в другата. Началото на ерата на „Голямото драматично шоу“.

Антъни Джошуа – Владимир Кличко, 2017 г.

Най-паметната от паметните срещи на това десетилетие. Година и половина след като Тайсън Фюри бе положил основите, сега бе ред да се разбере има ли кой да довърши започнатото. Време беше щафетата да се предаде, но въпросът бе има ли на кого? Стадион „Уембли“ в Лондон бе виждал големи боксови мачове през годините, но това бе епогея на бокса в Обединеното Кралство. По-младият и неопитен Джошуа пръв нанесе удар, но опитът и майсторството на Кличко се обадиха само рунд по-късно. Ако сте имали взимане-даване с букмейкърските къщи за това зрелище, то не ви е било никак лесно.

Дионтей Уайлдър – Тайсън Фюри, 2018 г.

Разбира се, че продължаваме с тежката категория. 2018-та бе годината, в която Тайсън Фюри направо дългоочакваното си завръщане, а супер сблъсъкът с шампиона на WBC – Дионтей Уайлдър, дойде само половин година по-късно. Двубой, който противопостави два радикално различни стила в бокса – смразяващата сила на американеца и невероятното движение и гросмайсторство на британеца. Така и протече самият мач – Фюри правеше каквото си поиска, а Уайлдър изчака своя момент. Класика, която се надяваме да видим в най-скоро време.

Анди Руис – Антъни Джошуа 1, 2019 г.

Несъмнено най-големият шок на новия век. Един рутинен двубой, който бе поредното препятствие към големите сблъсъци с Уайлдър и Фюри. Исторически момент не само за бокса, но и за спорта като цяло. Хегемонът, който трябваше да властва дъъълги години над всички останали се сгромоляса от високо. А в началото на третия рунд всичко изглеждаше предрешено. Руис обаче показа сърце и прати шампиона цели 4 пъти на земята, преди всичко да приключи по най-странния начин. Въпреки че „Ей Джей“ взе своя реванш, то първата среща между тези двамата завинаги ще се помни от феновете.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.