Начало Бокс Остава ли боксът олимпийски спорт? Томас Бах каза какво се случва

Остава ли боксът олимпийски спорт? Томас Бах каза какво се случва

Остава ли боксът олимпийски спорт? Томас Бах каза какво се случва
0

Проблемите на Международния олимпийски комитет (МОК) с Международната федерация по бокс (ИБА) не са свързани персонално с нейния президент, а са мащабни и те трябва да бъдат решени вътрешноорганизационно. Това заяви председателят на МОК Томас Бах, цитиран от агенция ДПА.

Боксът остана в програмата за Париж 2024, но ще продължи да бъде управляван на олимпийско ниво от МОК, а не от ИБА. Федерацията бе наказана още през 2019 заради редица организационни нередности.

Обсъждаме не толкова бокса или боксьорите, а управлението на този спорт и състоянието на федерацията в момента„, заяви Бах след среща на Изпълнителния комитет на МОК.

Ако проблемът бе свързан с бокса или боксьорите, то този спорт нямаше да бъде упражняван нито в Токио, нито в Париж. Изпълнителният комитет е напълно наясно със социалния статут на бокса и популярността му на международно ниво. Винаги сме вземали това в предвид„.

МОК предупреди ИБА във вторник, че ако федерацията продължава да игнорира организационните си проблеми, боксът няма да бъде в олимпийската програма за Лос Анджелис 2028. Бах уточни, че става въпрос за начина на управление, липсата на финансова прозрачност и нередности в съдийството и оценяването.

Не става въпрос само за един човек, а за цяло последните години. Проблемите трябва да бъдат адресирани, но не само с маркетингови прийоми„, завърши Бах.

тагове: