Начало Бокс Петър Белберов с писмо до медиите, иска на Игрите в Париж

Петър Белберов с писмо до медиите, иска на Игрите в Париж

Петър Белберов с писмо до медиите, иска на Игрите в Париж
0

Българският боксьор Петър Белберов излезе с открито писмо до медиите, в което разкрива бъдещите си планове.

Представяме ви писмото на родния боксьор без редакторска намеса:

С настоящото съобщение до медиите обявявам решителната си готовност да се завърна към олимпийския бокс. Моята основна цел е ясна и недвусмислена – участие на олимпийските игри в Париж през 2024 г.

През последните две години не съм спирал моята подготовка. Насочих се към професионалната сцена, където през тази година успешно дебютирах. Исках да усъвършенствам уменията си срещу конкурентни съперници. Новите правила, позволяващи участие на боксьори от олимпийския бокс при професионалистите , ме насърчиха още повече.

Виждам, че имам сили да атакувам олимпиадата, след като предния път останах на крачка от квотата. Единственото, което ме спря, бяха неблагоприятните обстоятелства и тежката контузия (операция), 2 месеца преди квалификациите. Въпреки това останах първа резерва в супер-тежка категория за Игрите в Токио. Неуспехът ме мотивира да се възстановя и да продължа да се развивам.

Сега отново съм зареден да покажа най-доброто. Дори направих първата крачка на държавния шампионат, който спечелих преди десетина дни. Единствената ми цел там беше – Йордан Ернандес. Нашата среща се превърна в една драматична история – съперникът отново не се появи на ринга, въпреки че трябваше да се бием на финал.

Обшият резултат от нашите официални срещи и преборвания е 5:0 в моя ползва. Имам спечелен финал срещу него и 2 официални преборвания с международни и наши съдии. Той два поредни пъти не качва на финали на държавните шампионати.

Обърнах се към Българската боксова федерация и конкретно към г-н Красимир Инински с предложение за установяване на честни правила за определяне на титуляра за предстоящите олимпийски квалификации. Йордан Ернандес вече участва на първата и не успя да спечели квота за България.

За мен няма значение дали определянето на титуляра ще се направи след официални спаринги пред съдии или участие в национални и международни турнири, като Странджа 2024. Считам, че имам правото да изисквам преборвания, тъй като съм настоящият шампион на страната и последният българин в тежка категория, който е взимал медал от голямо първенство.

Освен това съм печелил редица международни турнири.

Считам, че определението на участниците във всички турнири, включително олимпиадата, световни и европейски първенства, следва да става на база на това, кой е най-добрият, а не кой е най-конюнктурно удобен. Нека най-добрият триумфира, а всички почитатели на този вълнуващ спорт да се потопят в атмосферата на истински бокс и спортно съперничество, които, за съжаление, често биват „замитани“ от различни интереси.

Смятам, че честното съперничество, конкуренцията и истинските предизвикателства изграждат шампиона и личността на човека. В крайна сметка, как се очаква един боксьор да донесе медал от олимпиада и да победи най-добрите в света, когато не смее да се качи на ринга срещу най-сериозния конкурент на местно ниво?!

Част от моите успехи:

20 пъти шампион на България (непобеден последните 10 години на национално ниво).
Трето място на европейско първенство 2015
Второ място на шампионата на Европейския съюз 2018

9-то място на световното първенство в Белград през 2021
Три пъти шампион и носител на Купа Странджа 2018
Шампион на международния турнир „Тамер“ – Финландия
Шампион на международния турнир – „Тотана“ – Испания
Шампион на международния турнир – „Влазния Мемориал“, Шкодер
Шампион нa международния турнир „Адем Яшари“, Косово