Начало Бокс Петър Белберов си подари победа за 29-ия рожден ден

Петър Белберов си подари победа за 29-ия рожден ден

Петър Белберов си подари победа за 29-ия рожден ден
0

Навръх своя 29-ти рожден ден националът по бокс Петър Белберов си направи подарък – победа на Купа „Странджа“. Носителят на трофея за 2018 г. елиминира сребърния медалист от Световното първенство 2017 в Хамбург – Камшибек Кункабаев от Казахстан. Под бурните овации в столичната зала „София“, българският представител надделя с 3:2 съдийска гласа (29-28, 29-28, 29-28, 27-30, 28-29) в свръхтежка категория – над 91 кг. 

Двамата внимаваха в началните секунди и отмерваха дистанция с водещите си прави удари (казахстанецът бе с обратен гард), но не след дълго първите крошета заваляха, като публиката се вълнуваше бурно при всяко попадение на Белберов. Направи впечателение, че и двамата опитваха да разнообразяват с десен прав в тялото, а в последните секунди на рунда ляво кроше на Петър попадна в главата на противника и агитката му реагира с шумни овации.

Тактическото надлъгване преобладаваше във втората част, като Белберов пласира хубав ляв прав в главата на противника си, а малко по-късно и дясна ръкавица в тялото му. В последните секунди на частта обаче и казахстанецът се отчете с две точни леви крошета. Петър стъпваше напред в третия рунд, докато опонентът му чакаше да контрира с леви крошета и имаше успех с едно от тях в самото начало. Белберов обаче не му остана длъжен със своята дясна ръка, като записа няколко попадения с нея и наелектризира допълнително публиката. В последната 1 минута двамата размениха комбинации, като веждата на Кункабаев бе разкървавена. Петър търсеше завършване на двубоя в заключителните секунди с дясно кроше, но и без него съдиите отчетоха превъзходството му в срещата.

Съперникът на Петър Белберов от Зизилорда, Казахстан, може да се похвали освен със сребро от Световното първенство в Хамбург 2017 и със сребро от Азиатското първенство същата година. Той има и 3 победи и 1 загуба в полупрофесионалните серии на АИБА – World Series of Boxing през 2015-а и 2016-а.

Следващият съперник на Белберов е Лука Пратлячич от Хърватия, който стигна до полуфинал без да излиза на ринга вчера. Причината: насроченият му противник Луис Алварадо от САЩ получи лекарска забрана, заради аркада.

Снимки: БФ Бокс

Източник: БФ Бокс