Начало Бокс Петте най-добри прякора в историята на бокса (Част I)

Петте най-добри прякора в историята на бокса (Част I)

Петте най-добри прякора в историята на бокса (Част I)
0

Виждаме ги на постерите и видеата за предстоящите им мачове. Чуваме ги, когато излизат към ринга и конферансието ги приветства на сцената. Прякорите не са нищо ново в професионалия спорт. Имената на големите боксьори остават завинаги запечатани в историята, но прякорите и прозвищата са тези, които придават митология и енигматичност към осанката на тези храбри бойци.

Тези описания ги преследват през цялата им кариера и дори след това. За разлика от отборните спортове, където личността започна да става по-важна от отбора едва през последното десетилетие на социалните мрежи, то в индивидуален спорт като бокса, където има само двама човека на ринга, прякорът придобива далеч по-важно значение. Особено когато го носиш върху халата или гащетата си. Той може да те изведе на върха, но може и да сложи огромна мишена на гърба ти.

В тази класация сме подбрали десет от най-известните и интересни прякори на боксьори от миналото и настоящето.

Тайсън Фюри (Краля на циганите)

twitter.com

Най-добрият боксьор в тежката категория в наши дни с гордост се нарича „Краля на циганите“, а това е свързано с произхода на баща му Джон и майка му, които са родени и израснали в пътуващи цигански кервани в Ирландия. Брад Пит влиза в ролята на „пайки“ във великолепния филм на Гай Ричи ‘Гепи’. Въпросните пътуващи цигански ‘номади’ са известни с това, че са изключително добри в боевете с голи ръце и през вековете така са решавали всичките си спорове с местните.

„Боксът е ключов елемент от културата на постоянно местещите се“, споделя Тайсън в едно свое интервю.

„Преди всичко останало, трябва да можеш да се биеш. В различни култури децата си играят с топка, а при нас удряме по круши или каквото намерим. Когато има кавга или спор, не ходим в полицията. Сваляме тениските, излизаме навън и го решаваме с юмруци“.

„Да можеш да се биеш е едно от най-добрите неща, което можеш да направиш в живота си“, допълва шампионът на WBC.

Майк Тайсън (Железния)

youtube.com

Тук няма какво толкова да поясняваме. Джейми Фокс го каза най-добре в едно интервю:

„Майк бе излязъл от затвора и първият му мач бе в Лас Вегас. Момичето, с което щях да ходя на мача се оправяше, а аз я попитах: ‘Какво харесваш в Майк Тайсън?’, а тя ми отговори: ‘Просто има нещо в мъж, който може да пребие всички на тази планета’.

„Железния“ описва най-точно славната кариера на Майк. Първият му прякор е „Детето динамит“, но когато на 19 години станеш световен шампион и мачовете ти траят не повече от три-четири рунда, то е време за промяна в амплоато. С новия прякор идва и новият му стил – Майк носи черни гащета с черни обувки, намръщена физиономия и това е всичко от което се нуждае, за да спечели 90% от мачовете си, още преди да се е качил на ринга.

Мохамед Али (Най-великия)

twitter.com

За да се провъзгласиш за „Най-великия“, то със сигурност трябва да си много добър. В случая на Касиус Клей, той не просто е много добър, той е исторически и легендарно класен боксьор. Всичко, което Али прави, го прави по възможно „Най-великия“ начин. Перченето му, словесните му закачки, начинът по който продава мачовете си и предизвиква тълпи, където и да отиде. Али е не само световният шампион в тежка категория, Али е считан за един от най-великите спортисти и чернокожи атлети.

„Аз съм най-великият и го казах още преди да знам, че съм. Толкова съм зъл, че от мен на лекарствата им прилошава“.

Али е по-голям от живота в години, в които цветната телевизия тепърва става популярна, а Facebook и Twitter са научна фантастика. Извън ринга, Али се превръща в синоним на борбата на онеправданите с отказа си да участва във Виетнамската война. Заедно с Малкълм Екс и Мартин Лутър Кинг, Али е считан за един от основоположниците в борбата за правата на чернокожите в САЩ.

Флойд Мейуедър (Парите)

Преди да се превърне в най-мразения и богат спортист, Флойд Мейуедър има друг прякор. В ранните си професионални години той се нарича „Красавеца Флойд“ по подобие на именития банков обирджия от началото на XX век Чарлз Флойд. Мейуедър в никакаъв случай не е Ален Делон, но избира този прякор, защото прекрасната му защита го прави неуловим за опоненетите му, а след повечето му мачове Флойд не се вписва в стереотипа на боксьорите със синини по лицето, затворени очи и грамадни очила, които да го прикриват. Това обаче не му печели нужните финанси и с течение на времето Флойд си прави цялостен ребранд. Той започва да се държи наперено, да се фука с фамозните си хонорари и буквално да мята тонове пари по камерите. Името му става синоним на богатство, а мачовете му се изкупуват като топъл хляб, защото всички искат да видят как фукльото ще си намери майстора и ще загуби. За тяхно съжаление, това никога не се случи и Флойд се оттегли от спорта като абсолютен победител. Никой не е заработвал толкова, колкото него. Многократен световен шампион в 5 различни дивизии, Флойд сам определяше правилата, по които играеше. В края на кариерата си той отново се ребрандира на „TBE“ (The Best Ever – Най-добрия за всички времена), но тук вече не сме съгласни с него.

Джо Фрейзър (Димящия)

Дебютният сингъл на легендарната хип-хоп група Wu-Tang е и една от най-силните им песни за всички времена – „Protect Ya Neck„. Лирическите гении от Ню Йорк издават първия си албум през 1993-та, а въпросният сингъл започва по следния начин: „I smoke on the mic like Smokin Joe Frazier„. „Inspectah Deck“, считан от мнозина за революционер в хип-хоп стила, отдава своето уважение на легендарния шампион от ’60-те и ’70-те години, хвалейки се че неговите рими подпалват микрофона така, както Джо Фрейзър подпалва своите противници. Хип-хоп главите ще потвърдят.

Любимецът на Филаделфия сам споделя, че един от първите му треньори Янк Дюрам му е крещял по време на мачове, че иска от него да вкара толкова много удари, че от ръкавиците му да започне да излиза дим. С течение на времето ръкавиците на легендарния шампион наистина започват да стават прекалено горещи за противниците му. Джо Фрейзър става известен с изключително агресивния си стил, който го прави един от най-уважаваните и любими боксьори на милиони фенове по света. Дори и на такива, чийто допир до „Димящия“ е само чрез YouTube.