Начало ММА Трилогията, която ще открадне шоуто на UFC 270

Трилогията, която ще открадне шоуто на UFC 270

Трилогията, която ще открадне шоуто на UFC 270
0

Първото голямо събитие на най-комерсиалната ММА верига в света чука на вратите ни. В ранните часове на неделя (бъгларско време) ще се проведе галавечерта UFC 270, която ще бъде окрасена от два шампионски сблъсъка.

Съвсем нормално всички погледи са насочени към главния мач на вечерта между Франсис Нгану и Сирил Ган. Двамата ще спорят за златото в тежката дивизия, но малко преди тях друга двойка изкусни бойци ще разреши веднъж завинаги сметките си. Или пък не!

Главното подгряващо събитие е третата среща между шампиона в категория „муха“ Брандън Морено и претендент номер 1 Дейвесон Фигейредо.

28-годишният мексиканец има леко предимство в резултата до този момент (една победа и един равен) и съвсем резонно е сочен за фаворит. Все пак той е и човека с мишената на гърба, а този товар не се носи лесно. Реваншът между двамата бе истински мастърклас от страна на Морено. Северноамериканецът доминира над 34-годишния бразилец по всички параграфи преди да го откаже в третия рунд.

В дните след мача дори се заговори, че Фигейредо ще се мести в категория „петел“, но по стечения на обстоятелствата той получи трети пореден шампионски мач.

Морено показва изключителна зрялост с всеки изминал двубой, но в последната година и половина мексиканецът се изпрати в друга лига спрямо конкурентите в 57-килограмовата джунгла. Няма боец с по-ефективен ляв прав, контриращите му комбинации също са на висота, а играта на земята също търпи прогрес.

Тук идва и въпроса има ли място за подобрение? И отговорът, разбира се, е ДА. Особено щом става върпос за смесени бойни изкуства. В реванша през юни лявата ръка на Морено не спря да тормози Фигейредо, а освен това успя да нанесе и тежки попадения с дясната си балтия. Успя да събори Дейвесон на земята на два пъти и го приключи с перфектно изпълнен ‘риър-нейкед-чоук’.

Ако иска да бъде успешен, мексиканецът трябва да следва буквално абсолютно същия план. 34-годишният бразилец е в зенита на кариерата си, а на тези години старите кучета не учат нови номера. Всичко зависи от това колко ефикасен и нападателен ще бъде Морено в първите два рунда. Ако отново заложи на лявата си ръка и покаже методичност, то победата му ще е в кърпа вързана. В последния мач бе по-бърз, по-корав и по-смел. Това е рецептата му за повторен успех.

Фигейредо бе надигран във втория мач, но това не означава, че всичко за него е приключило. Бразилецът остава топ име в дивизията, а юмруците му едва ли са забравили как да нанасят щети като за боец от лека категория. Нека не забравяме, че Дейвесон има 20 победи в профи кариерата му и само 3 от тях са дошли чрез съдийско решение!

И колкото и велик да изглеждаше Морено в реванша, толкова безопасен изглеждаше и Дейвесон в същото време. Печели този, който се адаптира към стила на другия по-бързо. Този, който наложи своето мислене! Бразилецът така и не успя да влезе в мача и да се фокусира върху задачата. Най-плашещото за неговите почитатели дойде след края. Да, той призна доминацията на Морено и дори го вдигна във въздуха, но … това не се прави. Едно е да подадеш ръка и да признаеш поражението, друго е да се хилиш след толкова тежка загуба.

„Бога на войната“ трябва да се фокусира върху себе си и своите силни страни. Дейвесон не трябва да гони Морено и да играе по неговите правила. Бразилецът разполага с нокаутираща сила, която може да приспи далеч по-натренирани брадички от тази на Брандън. Затова от изключително значение за него ще е да изчаква своите моменти и да бъде винаги готов да контрира. Ако включи и по-често ритниците и разклати равновесието на опонента, то гардът на Морено може и да падне бързо-бързо. А това е гарнция за нокаут.

Убеден съм, че ни очаква зрелище, което в края на годината ще е сред претендентите за „Мач на 2022“. Да, от една страна трилогията е малко прибързана. Това ще е третият им мач в рамките на 13 месеца. Двамата се познават отлично и изненадите са почти невъзможни на този етап. Но противно на логиката, очаквам страшно яростен и в същото време тактически мач и от двете страни. Интересно ще бъде да се види в каква форма са двамата на кантара. Непълноценно влизане в категорията и слаб треировъчен лагер могат да обрекат и най-добрите бойци. Дано в този случай нямаме нещо подобно и просто да се насладим на шоуто!