Начало Бокс Правят пълна промяна в олимпийския бокс
0

Правят пълна промяна в олимпийския бокс

Правят пълна промяна в олимпийския бокс
0

Олимпийският бокс, който доскоро бе известен като аматьорски, ще претърпи пълна промяна по отношение точкуването от 1 януари. Генералният секретар на международната федерация АИБА – Ищван Ковач разкри и готвените промени.

Те бяха анонсирани преди старта на Световното първенство в Белград миналия месец, но без да се разясняват много подробности. Сега обаче вратата започва да се открехва, като решенията касаят и родните боксьори.

Най-важното от всичко е свързано с обръщането на точкуването. В последните години традиционно единият боксьор получава 10 точки, а другият 9 за рунд, стига да няма нокдаун в него или пък да има отнемане на пункт заради наказание. Сега това ще се промени.

Не смятаме, че е коректно, един боксьор да получи два пъти по 10-9 в равностоен мач и третият рунд да се обезсмисли, стига да няма нокдаун в него. Боксът не печели, а губи от такова точкуване. Вместо това, ще започнем точкуването от 0-0 и то ще нараства с точни попадения”, коментира Ковач.

Подобна система се използваше преди две десетилетия. Тогава всеки по-точен и силен удар, попаднал в торса или главата, носеше точка и така се трупаше актив. Тепърва предстои да се разбере дали точно такава ще бъде системата и сега, като през януари ще има няколко международни турнира, на които тя ще бъде въведена и изпробвана за първи път.

Вярваме, че така ще изкореним още по-сериозно корупцията. Освен това слабите съдии ще отпаднат по естествен път. Онези, които не разбират или не виждат, няма да реферират”, казва още Ковач.

Той също така отрича 10-точковата система, която по думите му не е подходяща за 3-рундови срещи. „В началото АИБА искаше да изравни отсъждането с това в професионалния бокс. То е много добро, когато рундовете са 12 или 15, но когато са само три, не върши работа”, категоричен е още генералният секретар на АИБА.