Начало Бокс Радослав Саралийски от гаража в Златоград до профи ринга в Англия

Радослав Саралийски от гаража в Златоград до профи ринга в Англия

Радослав Саралийски от гаража в Златоград до профи ринга в Англия
0

Boec.BG продължава с поредица „Отвъд граница“, в която ви представяме български бойци, които тренират, живея и се състезават в други държави. Този път във фокус е 21-годишният Радослав Саралийски. Интересната му история започва от гараж в Златоград и стига до професионален договор с английски промоутър и предстоящ дебют на Острова.


Радослав Саралийски е роден в Златоград – един град, който никога не е имал боксова школа, клуб или зала. От малък започва да се занимава със спорт, като в продължение на година е част от местния баскетболен отбор. Недоразумение в клуба го отказва и насочва към бокса, когато е на 16-годишна възраст.

 „Близък мой приятел ме заведе за първи път в залата. Започнах да тренирам, защото боксът е изключителен спорт. Той учи на много неща като дисциплина, самоконтрол, координация и много други.“

Започва да тренира в гаража на родната си къща

Близки и приятели опитват да му помогнат с каквото могат, за да се оборудва с нужните пособия – най-вече боксова круша и ръкавици. С апетита обаче идва и яденето. Радослав все повече се увлича по бойния спорт и решава, че самообучението не е достатъчно. Така тръгва на тренировки в Кърджали или на близо 60 километра разстояние от дома си.

Медал от Държавното първенство при мъжете

В Кърджали тренира в отбора на „Арда“, но има възможност да ходи не повече от два пъти на седмица. Първият му треньор е Стоян Узунов.

„От него научих много неща, а за силовите тренировки работех с Петър Миленков. С „Арда“ стигнах до трето място на Републиканско първенство за мъже и жени и Купа „България“.

Усърдието, което Саралийски полага, впечатлява бизнесмен от Златоград. Петър Миленков, който е сребърен медалист от Световно първенство по борба, решава да подпомогне финансово подготовката и разходите по участия в мачове.

Преместването в Англия

Радослав успешно завършва гимназиалното си образованието си СОУ „Антим I“ и решава да замине за Великобритания. С помощта на братовчед си Георги Въргов, стъпката е направена и той се нанася в Чатъм – град в югоизточната част на Англия.

„Исках да продължа професионално с бокса и да се развивам максимално.“

Само за една година започва да участва в полупрофесионални срещи и записва 4 победи и 1 загуба в леката категория. Поражението идва в двубой за титла, в която бива забелязан от Джо Елфит и школата на „Kent Gloves“, която му предлага договор в края на 2020-та.

Радослав се издържа сам в Англия и не спира да тренира

Все още не е дебютирал официално в професионалния бокс, но новият контракт гарантира това да се случи в най-скоро време.

„Заради пандемията все още не се е провел мач, но очаквам в близките месеци ,ако обстоятелствата позволяват, да имам професионална среща. Въпреки изключително затегнатите предпазни мерки тук в Англия, тренировките за нас продължават.

В момента Саралийски тренира в един от най-известните клубове в района – „Kent Gloves“. Треньорите, с които работи са Лий Пейдж  и Крис Ламонтейн.

„Изключително благодарен съм, че имам треньори като Лии и Крис, защото в този спорт е важно да имаш непрекъсната мотивация и подкрепа, а те полагат непрестанни усилия ,за да ме поддържат в добра физическа и психическа форма.“

Вдъхновението

Въпреки че се състезава в леката категория, любимите боксьори на Радослав Саралийски са Флойд Мейуедър, Майк Тайсън и звездата на UFC Конър Макгрегър.

„Също и Кейти Тейлър. Тя и всички други жени в този бранш показват, че това не е „мъжки спорт“. Смятам, че полът, расата и възрастта не трябва да са фактори. Вярвам, че всеки може да постигне резултати, ако има желание и постоянство.“

Радослав не забравя откъде е тръгнал и наскоро публично подкрепи идеята в родния му Златоград да бъде осигурено от общината помещение, където младите хора да тренират бокс и бойни спортове. Той посъветва и своите съграждани:

„Призовавам всички, които имат мечти да не спират да ги преследват и да работят над осъществяването им.“