Начало Бокс Разкритие: Джошуа многократно отказва да се бие с Пулев

Разкритие: Джошуа многократно отказва да се бие с Пулев

Разкритие: Джошуа многократно отказва да се бие с Пулев
0

Часове преди битката Антъни Джошуа – Кубрат Пулев стана ясно, че британецът многократно я е избягвал.

Повечето случаи не бяха обществена тайна, но е имало още скрити клаузи в договорите и мениджърски трикове Ей Джей хитро да финтира българина.

Кобрата е бил забавян цели 10 пъти за тази среща, научи пратеникът на Boec.BG в Лондон – Десислава Джерманска.

Освен всичко в договора към днешния мач е заложено, че ако Пулев се опита да го забави поради някаква причина дори за две седмици (ако се разболее от коронавирус, например) – то Джошуа мигновено има право да премине напред към Тайсън Фюри.

На другия полюс е ситуацията с редица други големи битки, организирани от Еди Хърн (пр. Александър Поветкин – Дилиън Уайт).

Mark Robinson/Matchroom Boxing

Официални документи сочат, че спънките започват още в края на 2016. През месец май същата година Пулев победи Дерек Чисора в елиминатора на IBF. Така той си осигури битка с Антъни за шампионския колан.

По молба на британеца от организацията правят компромис за задължителната защита и уреждат битка между Джошуа и Владимир Кличко (Спънка №1). Пролетта на 2017 след победата над украинеца Ей Джей отново подхлъзва Кобрата с довода, че ще даде реванш на „Доктора“ (Спънка №2) – такъв така и няма, след като Кличко се отказва от големия спорт.

Увъртанията на Еди Хърн и компания продължават, но неизбежното се случва и Джошуа – Пулев е нареден за есента на 2017.

Навярно всички си спомняме – Кобрата се контузи, а за изненада или не вместо битката да бъде отложена с месец-два Хърн избра друг съперник за клиента си (Спънка №3). Така вместо Пулев за титлата се би Карлос Такам.

twitter.com

Пролетта на 2018 IBF нареди на българина финален елиминатор с Джарел Милър. Американецът отказа срещата и така отново забави българина по пътя към заветния мач с Джошуа (Спънка №4).

За 10 април същата година на мястото на „Голямото бебе“ беше сложен Доминик Бризийл… който също не пожела да се бие (Спънка №5). На 24 май IBF нарежда трети съперник, за да може най-после да официализира битката на Кобрата с шампиона – Дилиън Уайт.

Устатият боксьор също се оттегля от елиминатора (Спънка №6), сочат официалните документи. Тезата на Уайт е друга, но не отговаря на истината.

На ред отново е Милър. Американецът за втори път протаква преговорите и след като всичко е договорено се отказва от битката, юни 2018 година (Спънка №7). Тогава Хюи Фюри приема да срещне Пулев и най-после българинът излиза на ринга.

С победата си над братовчеда на Тайсън Кобрата затвърждава за втори път претендентското си място (прави го още два пъти след това).

Междувременно Джошуа продължава да неглижира задължителните защити на този колан. В крайна сметка го губи редом с останалите – срещу Анди Руис-младши. Тогава от IBF нареждат мач между пълничкия боец и Кубрат Пулев!

Към днешна дата на всички ни е известно, че такава среща така и не се състоя. Причината е в договорената клауза за внезапен реванш между Джошуа и Руис, която потъпква правилника на всички организации. От IBF клякат пред Еди Хърн и увеличават срока за договорка (Спънка №8).

През август 2019 година британците печелят делото в Ню Йорк и реваншът е факт (Спънка №9). Не е ясно какво влияние изиграват милионите от Саудитска Арабия, където трябва да се проведе срещата и връзките на Хърн във върховете на боксовите среди.

След повече от три години чакане вместо Пулев срещу Анди Руис отново се изправя Антъни Джошуа. Мексиканският шампион се е отдал на охолен живот и изобщо не му е до тази битка. Излиза с видимо наднормено тегло на ринга и губи.

Така стигаме до 2020 година. Е, вече няма какво да спре Кубрат Пулев по пътя към заветната битка с Джошуа. Дали?

Най-голямата пандемия за последните сто години (Спънка №10) отлага бленувания сблъсък, насрочен за 20 юни! След нови тежки преговори и увъртания, в крайна сметка, битката ще се проведе на 12 декември в Лондон.

Какво можем да изведем като заключение?

Сблъсъкът е бил отлаган във времето поради най-различни причини – с какви ли не похвати, понякога заради обстоятелствата. Дали Еди Хърн е желал Кобрата да премине зенита на кариерата си, дали е виждал в него недостатъчно атрактивна хапка за платени гледания, можем само да гадаем.

Фактите са ясни, а интерпретациите са много.

Следете с нашия коментар мача на живо рунд по рунд на Boec.BG.

Пулев пред Boec.BG: Утре ще покажа на света коя е България!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.