Начало Бокс Риад Мерхи с амбиция да обедини поясите в полутежка категория

Риад Мерхи с амбиция да обедини поясите в полутежка категория

Риад Мерхи с амбиция да обедини поясите в полутежка категория
0

Световният шампион на WBA (Световната боксова асоциация) в полутежка категория Риад Мерхи (29-1, 24 KO) ще направи тази вечер първа защита на пояса си. 28-годишният белгиец ще го направи пред родна публика в Брюксел срещу 14-ия в класацията Жаоксин Жанг (10-1-1, 6 КО) от Китай. 

28-годишният Мерхи спечели временната титла на WBA миналия ноември, побеждавайки Имре Село. След това от WBA определиха да се бие за редовния пояс срещу Бейбут Шуменов, но противникът бе сменен. Голямата му цел е да обедини световните титли. Мерхи даде интервю в навечерието на битката за fightnews.com.

Какво ви привлече към бокса и кога започнахте да се занимавате с бокс?

Започнах да се занимавам с бокс, когато бях на 14 години. Запалих се от една японска анимация, манга. И тогава, майка ми търсеше нещо, с което да се успокоя, защото бях хиперактивен. Тя търсеше спорт за мен. Заведе ме на джудо, което не ми хареса, защото само се падаше и не се изпотявах достатъчно. Трябваше да се потя и да изпускам пара. Боксът беше единственият спорт, който можеше да ме извади от строя след час. Можех да пусна пара, както исках. Ударях по чувала като луд. Дори не можах да напиша името си след тренировка, защото бях толкова изтощен. Така се запалих.

Колко мачове при аматьорите записахте и какви успехи постигнахте?

Участвах в първите си турнири на 16 години или две години, след като започнах да се боксирам. Не помня колко точно аматьорски битки съм правил, но мисля че са 17.

Каква беше вашата емоция, когато ви съобщиха, че сте преминали от временен шампион в редовен шампион?

Бях супер горд! Когато спечелихме междинната титла, бях много доволен от пояса, но нещо липсваше. Чаках да се боксирам срещу редовния шампион. Имах усещане за нещо незавършено, непостигнато. Така че получаването на мач за титалата беше изключително важно за мен.

Какви промени направихте в подготовката за новия съперник?

Нямаше големи промени в подготовката ми. Трябваше да пренастроим само някои технически подробности, защото вместо да боксирам с левичар, аз ще се боксирам с боец с десен. Но преходът премина доста лесно, защото вече имах спаринг партньори, подобни на опонента ми. Така че преработихме комбинации, защита, контра и анализирахме реакциите на настоящия ми противник.

Какво знаете за новия си опонент?

В интернет няма много за моя опонент. Знам само, че той е висок 195 см и има страхотен обхват. Ще трябва да си поиграя, да се опитам да вляза на близка дистанция, да се боксирам, както мога.

Ще се биете у дома, какво психологическо предимство имате според вас?

Убедително. У дома съм и пред моята публика. Това са фактори, които ни правят психологически по-стабилни.

Обединението ли е вашата дългосрочна цел?

Очевидно. Трябва да е. Това е крайната цел – да имам тези колани.