Начало Бокс Родният бокс чака 4 олимпийски квоти и домакинство на световно (ВИДЕО)

Родният бокс чака 4 олимпийски квоти и домакинство на световно (ВИДЕО)

Родният бокс чака 4 олимпийски квоти и домакинство на световно (ВИДЕО)
0

Минимум четири квоти за Летните олимпийски игри в Токио очакват в мъжкия и женски национален отбор по бокс. Големи надежди възлагаме на Даниел Асенов (52 кг) и Радослав Панталеев (91 кг) при мъжете, както и на Станимира Петрова (57 кг) и Стойка Кръстева (51 кг) при жените. Това обявиха по време на пресконференция в Пресклуб „България” от треньорските щабове.

„Ще му подарим олимпийски медал“, обеща селекционера на мъжете Жоел Арате по повод 10-годишнината от стъпването в длъжност на Красимир Инински като президент на Българска федерация по Бокс.

Подготовката на националите ни по бокс е стартирала от 4-ти януари с лагери на Белмекен и в София. Най-сериозната проверка за формата им предстои на 72-ото издание на международния турнир „Купа Странджа“ (22-27 февруари).

„Изчистихме техническите грешки. Момчетата поддържат много висока мотивация. Готови сме за първия ни тест – „Странджа“, а водещите фигури в отбора са Даниел Асенов и Радослав Панталеев“, добави кубинският специалист.

На „Купа Странджа“ заявка са подали 306 боксьори от 35 държави. Във всяка категория има минимум по един световен шампион. Елитът на световния бокс пристига у нас, като единственият голям отсъстващ е Куба. Сред водещите имена, които са записани за участие, личат олимпийските медалисти Шахобидин Зоиров (52 кг, Узбекистан) – шампион от Рио 2016, Клементе Русо (+91 кг, Италия) – двукратен вицешампион и Мира Потконен (60 кг, Финландия) – бронз от Рио 2016, а срещ състезателите, които ще се качат на ринга в зала „София“ има още 19 носители на световни и европейски отличия при мъжете, както и 17 при дамите.

България ще бъде с пълни състави, както при мъжете, така и при жените. Президентът на БФ Бокс допълни, че в близко бъдеще ще се опита да организира и световно първенство в България.

„Искам да пишем история с тези хора. Следващата ни голяма цел е домакинство на световно първенство. Ще направя всичко по силите си, за да успеем, но това е свързано и с доста сериозни финансови средства, защото таксата е много висока”, уточни Инински.