Начало Бокс Роки – всичко започва в съседския двор
0

Роки – всичко започва в съседския двор

Роки – всичко започва в съседския двор
0

Биографичната книга на единствения боксьор, спечелил световната титла и оттеглил се непобеден от професионалния ринг в тежка категория – Роки Марчиано вече е на българския пазар. Както ви обещахме, ще публикуваме откъси от нея, с които да ви направим съпричастни към част от съдържанието на 400-те страници на изданието. Ето и първият от тях.

„Първият „официален“ боксов мач на Роки се провежда на един импровизиран ринг в съседския заден двор, когато той е на единайсет. Приятелят му Али Коломбо му урежда двубой с едно по-голямо и по-едро момче от квартала. Двамата носят прекалено големи ръкавици, но понеже никой не се уморява, играят десет рунда и агресивно си разменят удари. Няма нокдауни и битката завършва с равен резултат.

Като си припомня детството, Роки казва: „Човек наистина трябваше да ме вбеси, за да ме накара да се бия“. Обаче се движи с приятели като Юджийн Силвестър, който все не си мери думите и се въвлича в битки. „И после почва да ме вика за помощ, и аз го подкрепям. Така се забърках в доста боеве.“

По този начин, когато е на четиринайсет, Роки се въвлича в епичен бой с едно чернокожо момче на име Джули Дърам, на когото му се носи репутацията на един от най-здравите побойници в квартала. Джули е с няколко години по-голям, здрав и силен е, носи топките на полупрофесионалния бейзболен отбор, който играе на игрището „Едгар“. Понеже бейзболните топки са много ценни, неговата задача е да ги гони и донася, преди някой от зяпачите да ги отмъкне.

Един ден, когато Изи, Юджийн и Роки се мотаят там и гледат мача, батърът запраща топката в гората. Момчетата се втурват след нея. Изи стига пръв и я напъхва под блузата си. Джули също пробягва до гората и си иска топката. Изи отрича да е в него. Юджийн казва, че ще му помогнат да я потърси. Обаче Джули не се хваща. Спорът се разгорещява. Джули заплашва да напердаши Изи. Роки му се сопва да избере някого с неговото телосложение. Двамата се сборичкват, после се сбиват. Джули удря Роки в носа с тежкия си юмрук. Роки се стряска, препъва се и пада в шумата. Когато се изправя, носът му кърви. Двамата започват да се обикалят, Роки държи юмруците си неуверено, без да може да блокира бързите и точни удари на Джули.

Вестта за битката се разпространява бързо. Бейзболните зяпачи зарязват трибуните и се подреждат в кръг около двете момчета. Джули продължава да налага Роки, който е твърде бавен и не знае как да нанесе добър удар. Лео Бал, който също присъства, си спомня как Джули „удря, танцува и дразни, а Роки е отчаян до сълзи“. И тогава Джули за миг отмества поглед от съперника си, за да каже нещо на някакъв приятел. И като гръм от ясно небе Роки напада здравата с десен овърхенд, улучва Джули в челюстта и го запраща на земята. Застава над него с вдигнат десен юмрук. Малката тълпа, в която участват и някои от бейзболистите от мача, крещи възторжено. Роки изглежда почти толкова изненадан, колкото и Джули. Обаче се чувства добре. Боят бетонира репутацията му на най-здравото хлапе в квартала. Независимо от това обаче,  уважава съперника си. Двамата с Джули се сприятеляват и по-късно играят футбол заедно в броктънската гимназия”.

Очаквайте още откъси от книгата „Непобеденият”, които ще ви предложим в следващите дни.