Начало Бокс Истината за Роки Марчиано
0

Истината за Роки Марчиано

Истината за Роки Марчиано
0

Едва ли има човек, който да се интересува от спорт, още по-малко пък от бойни спортове, и да не е чувал за статистиката от 49-0. Тези цифри неизменно се свързват с една личност, останала далеч в миналото, поради ранната си кончина, но и до днес продължават да са актуални. Защото остават недостижими.

Разбира се, говорим за легендата Роки Марчиано. Боксьорът, който се оттегля непобеден от професионалния ринг и запечатва името си в митологията на тежката категория като единственият, изкачил подобен връх. Флойд Мейуедър се осмели да прекрачи този праг, макар мнозина да оспорват 50-ия му успех над Конър Макгрегър, предвид че „Ноториъс” все пак не е професионален боксьор.

Защо ви споделяме всичко това?

Защото на пазара вече излезе биографичната книга за Роки Марчиано. „НЕПОБЕДЕНИЯТ – Битката за съвършенство на Роки Марчиано в един покварен свят”, е написана от един от най-добрите автори отвъд океана – Майк Стантън. Преведена е от „Премиум букс” и може да се намери както с меки корици, така и с твърди. В 400-те страници ще може да откриете истината за пътя, който легендата извървява, за да стигне до най-големите висини. И защо е считан за боксьора на мафията, както мнозина го определят приживе, та дори и след смъртта му в самолетна катастрофа.

„Роки Марчиано е непредвидимият шампион. Не се боксира сериозно чак до двайсет и четири годишна възраст, често пъти е превъзхождан по ръст и умения. Висок е метър и седемдесет и девет, тежи осемдесет и четири килограма, има къси и дебели ръце, криви крака и стил на булдозер, заради който редовно си спечелва сериозни наказания. Обаче тренира неуморно, в изключителна форма е и притежава неукротимо сърце, което му помага да издържи на свирепите битки. Юмручният му удар, наречен Сузи Кю, е изживяване на границата на смъртта. „Всеки път, когато те удари – споделя негов съперник –  виждаш светкавица.“ На ринга пристъпва като работник от фабрика, който маркира часа си, а после започва да блъска стената пред себе си с привидна несериозност, докато тя внезапно рухва”, е краткото описание за Марчиано. А какво казва самият той за себе си? „Когато се събудих, не знаех къде съм, нищо не знаех, но имах чувството, че е станало нещо хубаво”. Думите са изречени на сутринта, след като е станал световен шампион.

В следващите дни Boec.bg ще сподели в няколко поредни публикации интересни моменти от биографията на легендата.