Начало Бокс Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда
0

Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда

Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда
0

Биографичната книга на единствения боксьор, спечелил световната титла и оттеглил се непобеден от професионалния ринг в тежка категория – Роки Марчиано вече е на българския пазар. Предоставяме ви последен откъс от нея, с който да ви направим съпричастни към част от съдържанието на 400-те страници на изданието.

„В понеделник на 17 март Роки си взима почивен ден от газовата компания и хваща влака за Спрингфийл. Последните няколко седмици тренира – ходи по-често в Младежката християнска организация, бяга в парка два пъти на ден и внимава какво яде – и се чувства уверен. Али го взима от гарата и го откарва в дома на О‘Конъл в Холиок, където Роки поглъща стека, приготвен от домакинята – суров – и голяма зелена салата. Отклонява притеснените въпроси на Али за ръката му, за тренировките и за стратегията му в първия си професионален двубой, извинява се и отива да подремне.

 Рано същата вечер Роки и Али влизат в арена „Вали“, ниска тухлена сграда на Саут Бридж Стрийт. На кантара мениджърът на Лес Еперсън поглежда Роки в размъкнатите му работни дрехи и Али във военната му униформа и после уверено се вглежда в своя боец. Еперсън е смятан за добра професионална надежда, надарен със сила, умение и бързина.

 Али прошепва на Роки, че съперникът му, изглежда, го смята за лесна мишена. Роки се усмихва, но не казва нищо.

 Дванайсетте хиляди души в залата тъкмо били заели местата си, когато Лес Еперсън и Роки Мак били представени за първата битка за вечерта. Еперсън, местният герой, получава възторжени овации. Когато Роки се качва между въжетата, прозвучават единични аплодисменти от Дик О‘Конъл и приятелите му.

 Гонгът проехтява, боксьорите се изстрелват от ъглите си и се вкопчват дивашки за радост на публиката. Еперсън е по-опитният боксьор със светкавичен ляв удар, който нееднократно уцелва лицето на Роки и контрира зашеметяващите залпове на съперника си. Роки често пропуска и се открива за крошетата на Еперсън. Но съперникът му не го наранява. После Роки започва да обстрелва с дясната си ръка тялото и главата на Еперсън. Към края на втория рунд енергията се променя, когато Роки успешно улучва тялото на Еперсън, а после му нанася няколко солидни десни крошета в челюстта. Тълпата одобрително крещи.

 На четиресет и втората секунда от третия рунд, докато Еперсън опитва да притисне Роки към въжетата, ниският съперник отвръща с десен ъперкът, който сякаш експлодира чак от обувките му. Удря Еперсън право в челюстта и го запраща на земята. Сега тълпата вика за Роки, докато реферът отброява за Еперсън. По-късно Еперсън споделя с Чарли Дела Пенна, внука на Чики Уест: „Помня първите два рунда, но не и третия. Никога не съм бил удрян толкова силно“.

 „Никой не го знаеше този Роки – спомня си Чарли след това. – Лес мислеше, че работата му е сигурна. Вече гледаше напред. Каза ми: „Да, мислех си как ще стана шампион“. Тълпата викаше за Лес. И после гонгът удари.“

 Еперсън по-късно ще каже, че би имал шанс при нов двубой с Роки. В крайна сметка е водил през първите два рунда. Но реванш така и няма. Еперсън никога повече не се бие професионално.

 Ухилен, с разбитото си подпухнало лице, Роки маха бинтовете от ръцете си, докато Али го хвали за победата. Радостта му е краткотрайна.

 Докато Роки се преоблича с ежедневните си дрехи, Али слиза до касата, за да вземе трийсет и петте долара. Касиерът му подава двайсетдоларова банкнота. Възмутен, Али му връща банкнотата и казва, че не това е сумата. Касиерът му обяснява, че заплащането е трийсет и пет, но той им взимал петнайсет за лиценза.

 Али се втурва в съблекалнята и казва на Роки, който също се вбесява. Щом Рено ги вижда колко са гневни, излиза и се връща с двама полицаи от Холиок. Казват на Али и Роки, че ще е по-добре да се махат. Али протестира, защото е върнал двайсетачката. Казват му да си я вземе и да се разкара. Али се връща в касата и казва на касиера, че Рено се е съгласил на трийсет и пет. Без да провери, касиерът му дава парите.

 Али се връща в съблекалнята, където успява да придума все още спорещия с полицаите Роки бързо да излезе. Навън усмивката на боксьора се връща, когато Али му разкрива, че е взел парите.

 Тази вечер празнуват в местен бар с О‘Конъл и приятелите му. Щастлив от победата, Роки черпи с питиета публиката от мача. Почти се разорява заради парите, които пръска. В бъдеще, когато залозите се покачват, няма да пилее така безразборно парите си. Али въодушевено обсъжда какво би могъл да постигне Роки на ринга, но приятелят му е уклончив. Боксът е брутален бизнес. Ръката го боли. Промоутърът е опитал да го преметне. А първата му любов го зове. След няколко седмици ще потегли за пролетните тренировки за бейзболното прослушване за „Чикаго Къбс“.