Начало Бокс Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда
0

Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда

Роки – заплащането не е такова, каквото изглежда
0

Биографичната книга на единствения боксьор, спечелил световната титла и оттеглил се непобеден от професионалния ринг в тежка категория – Роки Марчиано вече е на българския пазар. Предоставяме ви последен откъс от нея, с който да ви направим съпричастни към част от съдържанието на 400-те страници на изданието.

„В понеделник на 17 март Роки си взима почивен ден от газовата компания и хваща влака за Спрингфийл. Последните няколко седмици тренира – ходи по-често в Младежката християнска организация, бяга в парка два пъти на ден и внимава какво яде – и се чувства уверен. Али го взима от гарата и го откарва в дома на О‘Конъл в Холиок, където Роки поглъща стека, приготвен от домакинята – суров – и голяма зелена салата. Отклонява притеснените въпроси на Али за ръката му, за тренировките и за стратегията му в първия си професионален двубой, извинява се и отива да подремне.

 Рано същата вечер Роки и Али влизат в арена „Вали“, ниска тухлена сграда на Саут Бридж Стрийт. На кантара мениджърът на Лес Еперсън поглежда Роки в размъкнатите му работни дрехи и Али във военната му униформа и после уверено се вглежда в своя боец. Еперсън е смятан за добра професионална надежда, надарен със сила, умение и бързина.

 Али прошепва на Роки, че съперникът му, изглежда, го смята за лесна мишена. Роки се усмихва, но не казва нищо.

 Дванайсетте хиляди души в залата тъкмо били заели местата си, когато Лес Еперсън и Роки Мак били представени за първата битка за вечерта. Еперсън, местният герой, получава възторжени овации. Когато Роки се качва между въжетата, прозвучават единични аплодисменти от Дик О‘Конъл и приятелите му.

 Гонгът проехтява, боксьорите се изстрелват от ъглите си и се вкопчват дивашки за радост на публиката. Еперсън е по-опитният боксьор със светкавичен ляв удар, който нееднократно уцелва лицето на Роки и контрира зашеметяващите залпове на съперника си. Роки често пропуска и се открива за крошетата на Еперсън. Но съперникът му не го наранява. После Роки започва да обстрелва с дясната си ръка тялото и главата на Еперсън. Към края на втория рунд енергията се променя, когато Роки успешно улучва тялото на Еперсън, а после му нанася няколко солидни десни крошета в челюстта. Тълпата одобрително крещи.

 На четиресет и втората секунда от третия рунд, докато Еперсън опитва да притисне Роки към въжетата, ниският съперник отвръща с десен ъперкът, който сякаш експлодира чак от обувките му. Удря Еперсън право в челюстта и го запраща на земята. Сега тълпата вика за Роки, докато реферът отброява за Еперсън. По-късно Еперсън споделя с Чарли Дела Пенна, внука на Чики Уест: „Помня първите два рунда, но не и третия. Никога не съм бил удрян толкова силно“.

 „Никой не го знаеше този Роки – спомня си Чарли след това. – Лес мислеше, че работата му е сигурна. Вече гледаше напред. Каза ми: „Да, мислех си как ще стана шампион“. Тълпата викаше за Лес. И после гонгът удари.“

 Еперсън по-късно ще каже, че би имал шанс при нов двубой с Роки. В крайна сметка е водил през първите два рунда. Но реванш така и няма. Еперсън никога повече не се бие професионално.

 Ухилен, с разбитото си подпухнало лице, Роки маха бинтовете от ръцете си, докато Али го хвали за победата. Радостта му е краткотрайна.

 Докато Роки се преоблича с ежедневните си дрехи, Али слиза до касата, за да вземе трийсет и петте долара. Касиерът му подава двайсетдоларова банкнота. Възмутен, Али му връща банкнотата и казва, че не това е сумата. Касиерът му обяснява, че заплащането е трийсет и пет, но той им взимал петнайсет за лиценза.

 Али се втурва в съблекалнята и казва на Роки, който също се вбесява. Щом Рено ги вижда колко са гневни, излиза и се връща с двама полицаи от Холиок. Казват на Али и Роки, че ще е по-добре да се махат. Али протестира, защото е върнал двайсетачката. Казват му да си я вземе и да се разкара. Али се връща в касата и казва на касиера, че Рено се е съгласил на трийсет и пет. Без да провери, касиерът му дава парите.

 Али се връща в съблекалнята, където успява да придума все още спорещия с полицаите Роки бързо да излезе. Навън усмивката на боксьора се връща, когато Али му разкрива, че е взел парите.

 Тази вечер празнуват в местен бар с О‘Конъл и приятелите му. Щастлив от победата, Роки черпи с питиета публиката от мача. Почти се разорява заради парите, които пръска. В бъдеще, когато залозите се покачват, няма да пилее така безразборно парите си. Али въодушевено обсъжда какво би могъл да постигне Роки на ринга, но приятелят му е уклончив. Боксът е брутален бизнес. Ръката го боли. Промоутърът е опитал да го преметне. А първата му любов го зове. След няколко седмици ще потегли за пролетните тренировки за бейзболното прослушване за „Чикаго Къбс“.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.