Начало Бокс Съдят бивш опонент на българи за два опита за убийство
0

Съдят бивш опонент на българи за два опита за убийство

Съдят бивш опонент на българи за два опита за убийство
0

Бившият конкурент на известни български боксьори Рудолф Диди е обвинен в два опита за убийство в мафиотска война в Кипър, обявиха местните медии. 40-годишният словак, който има няколко национални титли по бокс и по един бронзов медал от световни и европейски първенства, първо опитал да убие човек през 2017 г., а второто провинение е от 2018 г.

Делото по втория случай ще се гледа на 5 март, но в същото време Диди е подсъдим и за други престъпления. Бившият боксьор е в ареста от началото на 2019 г. През декември 2018 г. е издадена европейска заповед за арестуването му, а няколко месеца по-късно е предаден на кипърската полиция от властите на Северен Кипър.

Рудолф Диди, който живеел на Острова на Афродита под фалшивото име Мирослав Балажовиех, е бил замесен във войната между две мафиотски организации. Той е отрекъл участието си в двата опита за убийство, въпреки че едната жертва го е разпознала като стрелеца.

Според показанията Рудолф Диди през 2018 г. е участвал в нападението по кипърския бизнесмен Никос Родотеос, който оцелял, след като по колата му „Порше Кайен“ са били изстреляни няколко куршума.

Сега властите в Кипър искат да го съдят и за опит за убийство от 2017 г. Тогава е направен опит да бъде застрелян Панайотис Панайоту, наричан Гикас. Пред дома му по него са изпратени пет куршума. Четири от тях са попаднали в тялото му, а един е спрян от лаптопа на жертвата. Мъжът по чудо е оцелял след стрелбата. Описанието на стрелеца съвпада с данните на Диди.

Кипър не е единствената държава, която иска да съди бившия боксьор. Словашките власти от градовете Тренчин и Нове Место над Вахом също са издали европейски заповеди за арест от 2016 и 2017 г. Те са свързани с различни криминални престъпления, включително грабеж, фалшификация и измама.

Първата заповед за арестуването на Рудолф Диди е от 2014 г. Тя е от съда в град Жилина, който го е осъдил на осем години затвор заради изнудване, противозаконно отнемане на лека кола, прилагане на физическо измъчване и притежание на незаконно оръжие.

Рудолф Диди е бронзов медалист в категория до 48 г. от световното първенство по бокс в Будапеща, когато поделя третото място с българина Даниел Петров. През 2002 г. отново е бронзов медалист, но от европейското първенство в Перм. През 2004 г. поделя с нашенеца Александър Владимиров третото място в кат. до 51 кг на шампионата на Европейския боксов съюз в Мадрид. Три години по-късно е трети в кат. до 54 кг от първенството на Европейския боксов съюз в Дъблин, където титлата в същата категория печели Детелин Далаклиев.