Начало Бокс Седем национали по бокс на България започват участие в олимпийската квалификация в Италия

Седем национали по бокс на България започват участие в олимпийската квалификация в Италия

Седем национали по бокс на България започват участие в олимпийската квалификация в Италия
0

Националните отбори на България по бокс за мъже и жени вече имат ясно начертан път към спечелване на олимпийски квоти на световната квалификация в Бусто Арсицио (Италия).

Жребият, който се проведе днес привечер, показа през кои съперници ще трябва да преминат българските боксьори, за да си осигурят място на Игрите в Париж. България ще бъде представена от седем национали на квалификацията в Италия, като мачовете стартират навръх Националния празник 3 март.

При жените в категория до 50 килограма Златислава Чуканова ще срещне Тетяна Коб. Украинката е европейска шампионка от 2022 година. Джоана Нуамеруе (66 кг) ще боксира с представителката на Венецуела Юлианис Алварес, докато Аслъхан Мехмедова (60 кг) чака победителката от мача на Тара Бохатюк (Босна и Херцеговина) и Феофаки Епениса (Тонга).

При мъжете шесткратният европейски шампион и трикратен носител на Купа „Странджа“ Радослав Росенов (63.5 кг) започва атаката на олимпийска квота срещу Семьон Каманин (Естония). При 71-килограмовите Рами Киуан ще срещне шампиона от африканските игри Марвин Клер (Мавриций), а Кристиян Николов (80 кг) ще боксира с Даниел Илюшонок (Израел). Йордан Морехон (+92 кг) ще се изправи срещу Джамили-Дини Абуду (Франция).

Програмата с часовете на първите срещи ще бъде публикувана утре. Отборите на България са водени от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров при мъжете, както и от Борислав Георгиев и Роман Цветков при жените. 

България има три квоти за Париж до момента, дело на Хавиер Ибаниес (57 кг), Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг).

Първи мачове на националите в Бусто Арсицио

50 кг Златислава Чуканова – Тетяна Коб (Украйна)
60 кг Аслъхан Мехмедова – Тара Бохатюк (Босна и Херцеговина)/Феофаки Епениса (Тонга)
66 кг Джоана Нуамеруе – Юлианис Алварес (Венецуела)
63.5 кг Радослав Росенов – Семьон Каманин (Естония)
71 кг Рами Киуан – Марвин Клер (Мавриций)
80 кг Кристиян Николов – Даниел Илюшонок (Израел)
+92 кг Йордан Морехон – Джамили-Дини Абуду (Франция)

тагове: