Начало Бокс Шампион по бокс на Аржентина: Искам да науча за България, корените ми са там (ВИДЕО)

Шампион по бокс на Аржентина: Искам да науча за България, корените ми са там (ВИДЕО)

Шампион по бокс на Аржентина: Искам да науча за България, корените ми са там (ВИДЕО)
0

Преди 3 дни Клаудио Данеф стана двукратен национален шампион по бокс на Аржентина. Той победи Дориан Майдана с разделно съдийско решение и спечели титла, която беше вакантна, в суперлека категория.

По този начин ‘Chaíto’, както наричат боксьора с български корени (баща му Адриан е българин, а брат му Хесус Адриан Данеф също е боксьор), вече има 18 спечелени битки, 8 с KO, 2 равенства и само една загуба.

Боксьорът от квартала Примеро де Майо отпразнува първата си победа, откакто стана баща за втори път. Преди това Данеф печели и пояса на WBC в супер лека латино категория. Серията му беше спряна от Агустин Кинтана в една от най-добрите възможни битки в страната, но той се връща като шампион, доминира над Кристиан Гонзалес за националната титла, а на 11 ноември запази титлата в лека категория на Аржентина срещу Аксел Исла в Cutral Có, Неукен.

Данеф е роден на 17 юни 1996 г. В Аржентина. Прави своя дебют на 12 май 2017 г. През декември той стана баща отново. На бял свят се появи Айвар Клаудио. Преди това, преди 11 години, се ражда и Дайра.

Специално за вестник „Труд” Данеф даде интервю по повод на любопитната си житейска история:

-Здравей, Клаудио, честита победа! Как се чувстваш като шампион отново?
– Здравейте, благодаря Ви много за вниманието, много съм щастлив! Чувстваш се добре да си шампион в лека категория, на всеки мач скандират името ти и това е хубаво.
– Откога тренираш бокс? Как се запали?
– Започнах да се занимавам с бокс от малък, на 8 години направих първия си демонстративен мач, след това напуснах за известно време и започнах отново на 14, на 15 дебютирах като аматьор…
– Любопитно е, че ти си с български корени. Би ли разказал малко повече за това?
– Връзката ми с България идва от семейството ми по бащина линия, дядото на баща ми е дошъл… с лодка от България в Аржентина, дядо ми се казваше Кристо Данев, но когато е дошъл в Аржентина, трябвало да смени фамилията си на Данеф, защото не го допускали тук. Баща ми се казва Адриан. Никога не съм бил в България, но бих искал да знам повече за нея. Ще трябва да проуча повече за тази семейна история с моя дядо. Чувствам се аржентинец. 
– Какви са мечтите ти в бокса. Докъде искаш да стигнеш?
– Моите цели в бокса са да изляза от страната, за да мога да се бия в чужбина и един ден да се бия за световна титла. Дай Боже, тази година да стане. Имам подкрепата на моето семейство, моите спонсори и всички хора, които винаги са ме подкрепяли.
– Ти все още живееш в Аржентина със своето семейство. Това обаче е страната на футбола, на Меси, на Диего Марадона. Ясно е, че боксът ти е фаворит сред спортовете, но какво ще кажеш за футбола? Как изживя спечелването на световната титла в Катар?
– Живея в Канюелас, Буенос Айрес… на около 350 км от родния град на Меси…Харесвам много футбола и съм много щастлив, че Аржентина спечели Световната купа там, това е нещо, което Меси търсеше от много години преди и си го заслужи…
– Стана баща на момченце съвсем скоро. Трето поколние боксьор ли ще е?
– Ще го науча на всички предимства на спорта и тогава той ще реши. Той дойде, за да промени живота ни и истината е, че прекарваме много хубави дни с него и цялото семейство.