Начало Бокс Станимира Петрова и Светлана Каменова: Без нашия екип това нямаше да бъде възможно

Станимира Петрова и Светлана Каменова: Без нашия екип това нямаше да бъде възможно

Станимира Петрова и Светлана Каменова: Без нашия екип това нямаше да бъде възможно
0

Станимира Петрова и Светлана Каменова, които спечелиха две квоти за България за боксовия турнир на Олимпийските игри в Париж, изразиха единодушно мнение, че това е нямало да бъде възможно без работата на треньорския екип.

Двете добавиха, че атмосферата в тима е отлична и това несъмнено е повлияло и за доброто им представяне на завършилите в неделя Европейски игри в Краков. В категория до 54 килограма Петрова спечели златен медал, докато Каменова стигна до среброто при 57-килограмовите.

Ибаниес и Ернандес подариха медалите си на Красимир Инински

„Този успех е общ, той е на всички ни, а не само мой“, каза шампионката Петрова.

„Той се дължи на работата на много хора, които никой не вижда, но само ние знаем, че са там. Благодаря им за подкрепата. Разбира се, щастлива съм, че спечелих златния медал и най-вече, че спечелихме квоти за Олимпийските игри. Мога да кажа, че за пръв път жените имаме страхотен отбор. Настроението е чудесно в целия отбор, всички момичета имат потенциал и вярвам, че ще спечелим още квоти и ще бъдем в пълен състав в Париж“, добави тя.

„Състезанието беше трудно, защото това все пак е европейско първенство. Нямаше липсващи държави и всеки бе отишъл с мисълта да спечели квота. Радвам се, че от четири момичета имаме две квоти. Поздравления и за момчетата. Мисля, че целият мъжки отбор е изключително талантлив. За съжаление така се стекоха нещата, че имаме само една квота, но аз знам, че те ще се увеличат“, каза още световната шампионка за 2014 година.

Мнение, че турнирът в Краков е бил много труден изрази и Каменова. На полуфиналите тя постигна много престижна победа над световната шампионка Ирма Теста от Италия, а във финала малко не ѝ стигна за успех срещу Амина Зидани от Франция.

„Изключително силен турнир, но нека не повтарям Станимира. Тази година това състезание беше основната цел на всички и съм доволна, че взехме почти максимума. Другите три момичета в тима (бел. р. Златислава Чуканова, Венелина Поптолева и Аслъхан Мехмедова) се надявам също да вземат квоти, защото чувството е невероятно. Убедена съм, че и тези талантливи млади момчета в мъжкия отбор ще веземат квоти“, посочи тя.

„Когато си на ринга, се бориш от гонг до гонг. Няма разочарование в мен. Както при мен, така и при момчетата, които играха за квоти, това бяха равни мачове. На когото и да бяха дали победата, нямаше да е незаслужено. Аз не се сърдя, че някой ми е присъдил загуба. Вината е изцяло моя, че не съм била достатъчно убедителна, за да накарам съдиите да дадат резултата в моя полза. Тези мачове, които бяха след спечелването на квотата, бяха подготовка за Олимпиадата. Да погледнем и да видим къда са тези, които ще бъдат в Париж и върху какво ще има да работим“, допълни Светлана Каменова. 

Двете благодариха специално и на своите треньори и щаба на националния тим.

„Благодарим на нашия кондиционен треньор доц. Ивайло Лазаров, който е преподавател в Националната спортна академия, и на масажиста Любомир Пенев, който се грижеше през цялото време за нашето възстановяване и успя да направи превенция против нашите контузии. Той ни прати здрави в Краков, за да можем да спечелим тези квоти.

Станимира Петрова изрази признателност към личния си треньор и олимпийски шампион от Москва 1980 Петър Лесов. 

„С него работим от много години. Той винаги ме е подкрепял и макар сега да не е физически до мен, знам, че емоционално винаги е с мен.“ 

тагове: