Начало Бокс Теофимо Лопез обвини Top Rank, че лансира само чернокожите си боксьори

Теофимо Лопез обвини Top Rank, че лансира само чернокожите си боксьори

Теофимо Лопез обвини Top Rank, че лансира само чернокожите си боксьори
0

Една от звездите под шапката на Top Rank – Теофимо Лопез, хвърли тежки обвинения в расизъм срещу промоутърската компания преди боя си срещу Джош Тейлър.

Нека бъде ясно – това ще е последният би бой пред ESPN. Съжалявам, но не съжалявам. Това ще е последният ми бой, което означава всичко за мен. Щом искат чернокожите бойци, нека си ги пазят. Аз внесох Bud Lite в Top Rank“, каза бившият световен шампион, цитиран от Boxing Scene.

Top Rank и ESPN имат ексклузивен договор за отразяване на боксовите събития под егидата на промоутъра. Именно това визира Теофимо в изказването си за телевизията. Междувременно той критикува и анализаторите там, които често в живото предаване накланят везните в едната или другата посока в зависимост от симпатиите си към единия или другия боксьор, според него.

В социалните мрежи се разрази скандал около думите на Лопез-младши, тъй като темата с расизма е особено деликатна в публичното пространство през последните години. Разликата обаче сега е, че той е латиноамериканец и също спада към репресирана малцинствена група отвъд океана, така че мненията са поляризирани. Една огромна част от потребителите в интернет споделят мнението, че се наблюдава свръхкомпенсация към чернокожите и то не само в спорта.

Подобен скандал се наблюдава около новата документална поредица на стрийминг платформата Netflix за Клеопатра. Историческата личност е представена, като чернокожа от продуцента Джейда Пинкет Смит. В Египет се надигна огромна вълна на недоволство и дори бе изпратено официално протестно писмо от Кайро до ръководството на Netflix, в което се описва годините на репресии срещу северноафриканската държава от великобританското васалство именно по подобни въпроси.

Ще е интересно да видим как ще се развият събитията около Теофимо Лопез-младши, защото тепърва се очаква реакция от Top Rank.