Начало Бокс Тестват новите правила в бокса на Световното за жени
0

Тестват новите правила в бокса на Световното за жени

Тестват новите правила в бокса на Световното за жени
0

Световното първенство по бокс за жени ще бъде първото, на които ще се изпробват новите правила за точкуване. Това стана ясно по време на извънредния конгрес на международната федерация АИБА. Той се проведе в Лозана, като бяха обсъдени няколко важни точки, с които централата ще опита да изчисти името си и да се върне като пълноправен член на Международния олимпийски комитет МОК.

Една от тях бе именно решението за промяната в точкуването по време на мачовете под егидата на федерацията. Идеята е рундовете да не бъдат независими един от друг и всеки да се оценява с 10-9 или 10-8, а да се сформира общ актив от всеки от тях, на база нанесените точни попадения.

Въпросният формат трябва да се появи за пръв път през месец май. За тогава се очаква да бъде преместено Световното първенство за жени, което трябваше да се проведе през декември тази година, но бе отложено заради пандемията от коронавирус. То остава в турския мегаполис Истанбул, освен ако няма ново решение по казуса в следващите седмици.

Освен това стана ясно, че АИБА сменя абревиатурата си. Централата вече няма да е Аматьорска интернационална боксова асоциация, а ще се нарича ИБА, като отпада символа на аматьорския бокс в нея.

В опит да покажат, че действително ще опитат да се борят с корупцията, от ИБА създадоха и независима комисия за интегритет. Тя трябва да започне дейност през пролетта на следващата година, като целта е всички съмнителни международни срещи да бъдат проверявани от нейните членове.