Начало Бокс Томас Бах изключи възможността ИБА да възстанови членството си в олимпийското движение

Томас Бах изключи възможността ИБА да възстанови членството си в олимпийското движение

Томас Бах изключи възможността ИБА да възстанови членството си в олимпийското движение
0

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви пред спортния портал Inside the Games, че няма никакъв шанс Международната боксова асоциация (ИБА) да възстанови олимпийския си статут. Научихме от БТА.

ИБА беше изключена от структурите на МОК през юни тази година след дългогодишни проблеми между двете организации. Така организацията на олимпийските квалификации в бокса бе поета от МОК, както бе и на Олимпийските игри в Токио 2020.

На олимпийски игри повече няма да видим бокс под патронажа на ИБА. Точка по този въпрос. Ние дадохме четири години на ИБА, за да изпълни условията ни, но това не се случи. Настоящото поведение на ръководството на ИБА не дава основания, че ситуацията там ще се подобри„, каза Бах.

Германецът още веднъж повтори причините, поради които ИБА бе извадена от олимпийското движение – липса на финансова прозрачност, лошо управление и проблеми със съдийството на международни турнири

Заради изключването на ИБА от структурите на МОК няколко от най-големите национални боксови федерации в света, най-вече от Западна Европа и Северна Америка, обявиха, че създават нова организация, наречена World Boxing. В структурите на Световния бокс влязоха американската, британската, германската, английската, канадската, аржентинската, бразилската, нидерландската, австралийската, датската и шведската федерация, както и още няколко по-малки.

Според Бах обаче все още е рано да се говори за включването на новата федерация в редиците на МОК.

Мисля, че на този етап не може да говорим за получаване на статут. Не съм сигурен дали има и 20 национални федерации, които членуват в тази организация. В момента World Boxing няма нужната международна представителност. Когато постигнат напредък по този въпрос, ние ще бъдем готови да говорим с тях„, добави Бах.

тагове: