Начало Бокс Треньорът на Кубрат Пулев обявен за номер 1 на десетилетието

Треньорът на Кубрат Пулев обявен за номер 1 на десетилетието

Треньорът на Кубрат Пулев обявен за номер 1 на десетилетието
0

Ули Вегнер бе обявен за „Най-добър треньор на десетилетието“ в Германия. 78-годишният немски специалист е личен треньор на българската звезда Кубрат Пулев, който три пъти бе претендент за световната титла в тежката категория, а през миналата година се изправи срещу Антъни Джошуа за четири шампионски пояса и загуби с нокаут в 9-ия рунд.

Вегнер спечели класацията за номер 1 сред боксовите специалисти за 2020-та година с 135 точки, а след това доминира и в допитването за треньор на десетилетието (2010-2020 г.) с 399 точки.

Ули Вегнер е не само легенда на германския бокс. Неговото име тежи на мястото си и в световната история на този спорт. До 1996 година той работи в аматьорски бокс, като за близо 30 години създавайки много медалисти от световни и европейски първенства. Последните му отличия са от Летни олимпийски игри са от Атланта, където стига до сребърен медал с Октай Уркал и бронзов с Томас Улрих.

Снимки: LAP.BG

На професионалния ринг има много постижения, но безспорно най-важните са му шест световни титлиСвен Отке (защитава своята титла над 20 пъти), Артур Ейбрахам (държи титлите на IBF в средна категория от 2005 до 2009 и печели още два пъти титлата на WBO през 2012 и 2016 г.), Марко Хук (6 години държи пояса в категория до 90 килограма на WBO, което го поставя сред най-дълго властващите в тази дивизия, добавя и пояса на IBO в същата дивизия), Джак Кулкай (шампион в лека средна категория на WBA), Хуан Пабло Ернандес (шампион в полутежка категория на IBF), а освен това извежда и две дами до финалите, като едната от тях – Сесилия Брекхус става първата жена абсолютен шампион в полусредна категория (WBA, WBC, IBF и WBO).

С професионални боксьори се занимава почти 25 години, като близо 23 от тях под шапката на промоутърът „Зауаерланд“ – до 2019 г. С Кубрат Пулев работи от януари 2015-та година

Това бе 17-ата му номинация за треньор на годината в Германия.

Роден е през 1942 година в Шчечин, Полша, но след края на Втората световна война се мести със своето семейство в Германия.