Начало Бокс Украинска боксьорка се качи на подиума със знаме на „Азов“

Украинска боксьорка се качи на подиума със знаме на „Азов“

Украинска боксьорка се качи на подиума със знаме на „Азов“
0

Украинска боксьорка, която през миналата седмица спечели медал на международен турнир в Унгария, влезе в световните новини с действията си на почетната стълбичка.

Диана Петренко остана подгласничка в своята категория, но всички погледи бяха насочени именно към нея по време на награждаването. Украинката позира със знамето на родината си, което не би било проблем, ако върху него не бе изобразена емблемата на неонацистката групировка „Азов“.

Фалгът на украинската паравоенна групировка, която през 2014-та година бе обявена за част от Националната гвардия на Украйна, съчетава в себе си нацисткия символ „Волфсангел“, който е отличителен знак на няколко батальона на военното подразделение на СС през Втората световна война.

16-годишната тийнейджърка е била помолена неколкократно от официалните лица да свали знамето и най-накрая се е съгласила. По-късно Петренко обясни, че жестът ѝ е бил посветен на покойния Серхий Амброс, на когото е кръстена залата, в която Диана тренира. Амборс е бил част от отряда „Азов“, но е убит през 2015-та.

Случката веднага възпламени остри дискусии в интернет пространството. Коментарите и мненията на потребители варират от „спортът трябва да е политически свободна зона“ до „руският флаг бе забранен, но украинците вдигат знамена на „Азов“.