Начало Бокс Умар Кремльов призова за връщане на знамената на Русия и Беларус в спорта

Умар Кремльов призова за връщане на знамената на Русия и Беларус в спорта

Умар Кремльов призова за връщане на знамената на Русия и Беларус в спорта
0

Президентът на Международната боксова асоциация (ИБА) – Умар Кремльов сподели, че руските и беларуските атлети трябва да могат да се състезават под собствените знамена във всички спортни дисциплини.

Изказването на руснака идва във време, в което отношенията между Международния олимпийски комитет (МОК) и аматьорския бокс са меко казано обтегнати.

Шефът на бокса заяви това по време на Извънредния конгрес на ИБА в Йереван, което се състоя в края на септември. Тогава трябваше да се проведат нови избори за президент на централата, но Борда на директорите гласува против нови избори и така Кремльов запази своя пост. Реакцията на МОК не закъсня, а от там окачествиха (без)действията на ИБА като „изключително тревожни“.

Снимка: БТА

Диспутът между двете страни продължава да поставя в неясност бъдещето на бокса на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Руските и беларуските спортисти нямат право да участват в състезания под егидата на ИБА и МОК от месец март насам заради военната намеса на Русия в Украйна, като много малко са международните федерации, които разрешават ан атлетите да се състезават, но под неутрален флаг.

Кремльов също така настоя за връщането на украинското знаме, което бе забранено на провеждащото се в момента Европейско първенство по бокс за юноши и девойки в Италия.

„Настъпи моментът, в който трябва да позволим на спортистите от Русия и Беларус да се състезават под своите родни флагове“, заяви Кремльов.

„Те имат пълното право да представляват родината си на официалните първенства. Работа на МОК и на международните федерации е да защитават интереса на атлетите. Те не бива да бъдат дискриминирани заради своята националност.

„Наш дълг е да запазим спорта далеч от политиката“, добави президентът на ИБА.