Начало Бокс В сянката на гения
0

В сянката на гения

В сянката на гения
0

В големите спортове, както и в много професии, приемствеността на поколенията е традиционна тенденция, но не всички деца успяват да достигнат родителски висоти. Има както плюсове, така и минуси на приемствеността. Един от основните проблеми за децата е постоянното общуване и сравняване с родителите и техните постижения. Един от тези спортисти е Тимофей Цю.

Тим тръгна по стъпките на баща си Костя и сега е в топ 10 на боксьорите по рейтинг на WBO, WBA, WBC, IBF. Дали обаче Тим може да повтори постиженията на именития си баща?

Бащата гладува за победи
От ранно детство Тим обича спорта. Сред първите начинания са футбол, бягане, крос-кънтри.

„Спомням си, че в началното училище заемах второ място в кроса. В обикновено семейство детето би било похвалено за това, но не и в моето. За баща ми второто място беше подобно на провал . Просто трябваше да спечеля. В абсолютно всички състезания, в които участвах. Тръпката от тренировките? Определено не. Но съм благодарен на баща си за факта, че той вкара в мен глад за победи. С този глад съм през живота“, разказва Тимофей.

От казаното може да се направи само едно заключение – силен характер и воля за победа са били насадени на Тим от детството.

Тим толкова ли е силен?
В аматьорския бокс Тим е провел повече от 30 битки, като е претърпял само едно поражение. След като стана професионалист спечели осемнадесет победи. Но не можем да не споменем нивото на противниците на Тим. Всички те бяха достойни, но между тях нямаше наистина силни. Трябва също да се отбележи, че извън Австралия Тим не се състезава и никога не участва в състезания от континентално и световно ниво. За сравнение, Костя Цзю в началото на професионалната си кариера печели победи на Европейското първенство през 1989, 1991 и става световен шампион през 1991.

Защо Тим е толкова популярен?
И все пак е много популярен само в страните от бившия СССР и Австралия. В същата Русия Константин Цю все още е икона и най-забележителният боец ​​в бойните изкуства. Бойният стил на Тимофей много прилича на стила на баща му, така че е дори по-интересно за фен да проследи изявите му. Тим представлява Австралия, но самият той многократно подчертава, че се смята за руснак.

„Роден съм в Австралия, но имам руски корени. Татко, мама, всички роднини са руснаци. Така че и аз съм руснак, въпреки че живея в Австралия“, призна спортистът.

Какво трябва да направите, за да излезете от сянката на баща си
„Тим трябва да излезе от своята „зона на комфорт“ и да започне да се доказва не само в Австралия, но и на други континенти. Добър маркетингов трик би бил провеждането на битката в Москва. Тази битка би увеличила популярността на боеца сред рускоезичното население.

Тимотей също трябваше да се изправи срещу противници от по-сериозно ниво. В дългосрочен план Тим може да се опита да се изкачи до по-голяма тежест, за да докаже себе си и способностите си с вече по-известни съперници„, коментират специалисти.