Начало Бокс WBC отсъди за трансджендърите в бокса и ММА

WBC отсъди за трансджендърите в бокса и ММА

WBC отсъди за трансджендърите в бокса и ММА
0

Тази седмица Световният Боксов Съвет (WBC) имаха заседание, на което една от обсъжданите теми беше участието на трансджендър мъже и жени в боксови и ММА срещи.

От федерацията излязоха с изказване по темата в няколко точки като обосноваха заключението си – трансджендър жените имат предимство пред биологичните жени, въпреки ниските нива на тестостерон, а трансджендър мъжете са неравностойни на биологичните мъже.

Причината е, че израствайки в пубертета като мъж (при транс жените) тялото придобива по-силна мускулатура и костна система от тази на биологичните жени. Докато израствайки като жена, именно това предимство се губи, ако тази жена се включи в боксов мач като трансджендър мъж срещу биологичен мъж.

„Бойните спортове като бокса са уникални, след като всеки удар се пласира в главата с намерението да бъде нокаутиращ (което е просто сътресение на главата). В резултат на това бойните спортове носят огромен риск от временни и хронични неврологични контузии. Боксьори са умирали по време на мачове или веднага след това, в резултат от травматични мозъчни травми. WBC се застъпва за двама еднакво тренирани и равностойни атлети, съревноваващи се в клетка или ринг. За да са мачовете равностойни, атрактивни и най-вече безопасни за всички бойци. На това ниво на научно развитие, достигнахме до консенсус, че позволяването на трансджендър атлети да се състезават ще покачи сериозно опасенията за здраве и безопасност.“

От федерацията все пак ще продължат своите проучвания като обясниха, че винаги ще съблюдават и помагат за спазването на правата на хора от всички полове и сексуална ориентация.

тагове: