Начало Бокс Задава се професионален боксов турнир между САЩ и Великобритания

Задава се професионален боксов турнир между САЩ и Великобритания

Задава се професионален боксов турнир между САЩ и Великобритания
0

Шейх Турки Алалшик изглежда наистина амбициран да пренапише историята на професионалния бокс. Той вече ни предложи първия безспорен световен шампион в тежка категория в лицето на Олександър Усик, а идната седмица ще изправи едни срещу други най-добрите боксьори на две от водещите промоутърски организации – Queensberry Promotions и Matchroom Boxing. Президентът на втората дори разкри, че следващата голяма цел пред арабина е да спретне истински международен сблъсък между елитите на САЩ и Великобритания в спорта.

Не е тайна, че това са двете най-големи школи за професионални боксьори в света, макар мексиканците, руснаците и украинците също да имат своите традиции и претенции в тази област.

Обръщаме поглед към шампионите в момента в отделните дивизии, за да проверим кои в са най-големите американски и британски боксьори към днешна дата. Там виждаме Ерисланди Лара (30:3:3) – шампион в средна категория на WBA, Джърмел Чарло (35:2:1) – шампион в супер полусредна категория на WBA, Себастиан Фундора (21:1:1) – шампион в супер полусредна категория на WBC и WBO, Терънс Крауфорд (40:0) – шампион в супер полусредна категория на WBA и в полусредна на WBC и WBO, Девин Хейни (31:1) – шампион в суперлека категория на WBC, Теофимо Лопез (20:1) – шампион в суперлека категория на WBO, Жервонта Дейвис (29:0) – шампион в лека категория на WBA, Шакур Стивънсън (21:0) – шампион в лека категория на WBC, Антъни Какаче (22:1) – шампион в „супер петел“ на IBF и IBO, Ламонт Роус (24:1:1) – шампион в „супер петел“ на WBA, О’Шаки Фостър (22:2) – шампион в „супер петел“ на WBC, Реймъдн Форд (15:0:1) – шампион в „перо“ на WBA, Лиъм Дейвис (16:0) – шампион в „супер петел“ на IBO, Хесе Родригез (19:0) – шампион в „муха“ на IBF и WBO, и Оскар Коязо (9:0) – шампион в минимална на WBO. Странно или не, само двама от всички тях са родени на „острова“, а всички останали са с американски паспорти.

Шейх Турки все пак има славата повече на човек, който иска да гледа най-интересните битки, а не онези, които са подвластни на политиката от големите организации. Затова очакваме той да се насочи към Антъни Джошуа (28:3), Ерол Спенс-младши (28:1), Крис Юбанк-младши (33:3), Лий Ууд (28:3), Крис Билам-Смит (19:1), Реймънд Муратала (20:0), Тайсън Фюри (34:1:1) и Конър Бен (23:0). Разбира се, ако наистина е решил да събере елита от двете държави.