Начало Бокс Започна разследване за корупция в АИБА
0

Започна разследване за корупция в АИБА

Започна разследване за корупция в АИБА
0

Ричард Макларън, адвокатът, който поведе битка с масовия допинг в Русия и заради когото спортистите на Сборная са принудени да се състезават под неутрален флаг на множество турнири, се е заел с бокса. Канадският юрист е нает от международната боксова федерация АИБА, за да разследва обвиненията в корупция от Олимпийските игри в Рио 2016.

Макларън ще провери множеството обвинения в манипулиране на резултати, които са насочени основно към съдиите на отделните мачове в Бразилия. След като приключи с тази част от задълженията си, адвокатът ще се заеме и с членове на администрацията на АИБА, за да провери дали корупционните схеми са обхванали и тях, или спират единствено и само до рефери и съдийска колегия.

Сред разследваните се очаква да бъдат и бившият президент на организацията Чин Куо Ву, както и Гафур Рахимов. „От много време има съмнения относно случващото ще се в АИБА. Имало е извършени множество разследвания през годините, които обаче така и не са били завършвани или пък са твърде повърхностни. Време е боксът да обърне нова страница, но няма как да се случи без цялостно разследване”, коментира Ричард Макларън.

Именно поради въпросните разследвания и последващи оплаквания спрямо отсъжданията, конкретно на Олимпийските игри в Рио, от Международния олимпийски комитет МОК взеха решение да организират боксовия турнир в Токио. Така членовете на АИБА нямаха давление върху провеждането на квалификациите през последната година и половина.

Макларън призова всички, които имат информация за проведена корупция, да дадат своите показания. Той им гарантира анонимност и конфиденциалност. Първият етап от проведеното разследване трябва да приключи до края на август.

Ричард Макларън се зае с разследването на корупционни практики в международната боксова федерация АИБА