Начало Бокс Защо Майк Тайсън си татуира лика на китайския революционер?

Защо Майк Тайсън си татуира лика на китайския революционер?

Защо Майк Тайсън си татуира лика на китайския революционер?
0

Името Майк Тайсън отключва толкова много асоциации в главата на всеки от нас, че е трудно да изберем само една.

Примери да искате: бокс, шампион, „Железния“, звяр, най-добрия, „Последния ергенски запой“, нокаут, марихуана, затвор, татуировка на лицето… Най-вероятно можем да продължим още поне час и пак ще изникват врзъки с някогашния „Най-лош човек на земята“.

Говорейки за татуировка на лицето, няма как да не споменем, че това е един от най-отличителните белези на най-младия световен шампион в историята на тежката категория. Преди време ви разказахме как и защо Майк решава да си украси лицето с традиционните символи на племето маори.

Рисунката около лявото око на Тайсън далеч не е единствената му татуировка. Майк има татуирани ликовете на бившата си съпруга Моника Търнър, кубинския революционер Ернесто Гевара, известният американски тенисист Артур Аш, рисунка на дракон. Но никоя от тях не буди толкова любопитство и въпроси, колко тази, която седи на десния му бицепс – портрет на китайския революционер, политик и бивш предстедател на Китайската народна република – Мао Дзедун.

Роден през 1893 г., Мао Дзедун е символ на Китайската комунистическа партия и до ден днешен. В исторически план, фигурата на Мао е меко казано противоречива. В очите на запада, той е нищо повече от комунистически военноначалник, отговорен за смъртта на милиони невинни селяни и политически противници.

В същото време е безспорен факт, че по негово време Китай бележи невиждан прогрес в икономически план. Чрез редица реформи и гонения, Мао бавно, но сигурно поставя основите на икономическата сила, в която Китай се е превърнала днес.

Но нека оставим за миг политиката (до колкото е възможно) и да се върнем на основния въпрос – защо Майк Тайсън има татуировка на „Великия вожд“?

„Железния“ влиза в затвора през 1992 г. по обвинение в изнасилване. Той е пуснат предсрочно през 1995-та, а по време на престоя му зад решетките решава да си татуира именно лика на Мао Дзедун. Докато е на топло, Майк започва да чете книги за източната философия и личности от изтока, а една от тях е посветена именно на китайския началник.

„Историите на Мао и Че ме хипнотизираха, останах силно впечатлен от живота им“, разказва Майк за двамата комунистически лидери от втората половина на миналия век.

„Виждах в тях две невероятни личности. Благодарение на тях започнах да мисля как да стана по-добър човек. Как да стана по-издръжлив психически, за да отмъстя на себе си и на обществото, което ме вкара в затвора. Но всичко това беше прикрита благословия, защото започах да виждам кой съм аз и колко по-добър мога да съм.

„Не просто кой исках да бъда, а какво можех да бъда. Така мислех тогава. Научих, че всички правим грешки. Но когато грешим, не трябва да позволяваме на тези наши грешни решения да се превръщат в бреме. Трябва да се учим от тях и да ги използваме като трамплин за самоусъвършенстване. Не просто в личен план, но и за цялата човешка цивилизация“, споделя Майк в един от епизодите на своя подкаст.

През 2006-та Майк посещава лично Мавзолея на Мао в Пекин.

„Когато стоях пред Мавзолея, се чуствах наистина незначителен. За мен е огромна чест да съм тук и да видя този паметник на живо“, споделя Тайсън по време на посещението си.