Начало Бокс Жоел Арате: 80 процента от отбора ни спечелиха медали
0

Жоел Арате: 80 процента от отбора ни спечелиха медали

Жоел Арате: 80 процента от отбора ни спечелиха медали
0

Главният треньор на националния ни отбор по бокс за мъже Жоел Арате постави отлична оценка за представянето на Купа „Странджа“. В 73-ото издание на турнира българските боксьори взеха 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови медала. Общо 10 отличия от 15 участника.

80 процента от отбора спечели медали на това състезание. Имаме 10 отличия при мъжете. 5 бронзови, 4 сребърни и шампион с Радо Росенов. Това показва, че отборът расте нагоре. „Странджа“ е най-силният турнир тази година след Световното първенство, заради златните ръкавици и премиите. Дойдоха боксьори, медалисти от Олимпийски игри, от световно и от европейско първенство“, констатира кубинският специалист.

Той отличи представянето на младите ни таланти в отбора. „Нашият отбор в 80 процента е младежки, като основната част е под 22 години. Само четирима са на по 25-26 години. Всеки от тях даде сърцето си на ринга. Кристиян Николов за мен е шампион, но съдията прецени друго. Това е първо състезание за годината, с един месец подготовка, вярвам, че момчетата се справиха отлично. Половината отбор, който беше тук на „Странджа“, отива на Европейското до 22 години в средата на март“, каза още Арате.

Специалистът не пропусна да поздрави Уилиам Чолов и Радослав Росенов, които се готвят при Борислав Бояджиев. „Рами Киуан ми хареса също много, но заради контузия не участва на полуфиналите. Вижда се, че отборът на България прави крачка напред в развитието си. Хавиер Ибаниес загуби на финала от световния вицешампион до 61 килограма, така че и той е близо до върха. Искам да кажа на феновете, че съжалявам, че нямаме повече златни медали. Но нашият отбор продължава напред и всеки от тях остави сърцето си на ринга“, отчете треньорът.

Той посочи и пътя на националите в близко време: „Момчетата ще почиват няколко дни, след което ще активираме мускулите за първенството за мъже до 22 години в Пореч на 11 март. Останалите момчета ще се готвят за 29 март, когато ще се проведе още един турнир златни ръкавици в Сърбия, като нашият интерес е да участваме, защото това носи точки за световната ранглиста“.