Начало Бокс Жоел Арате: Можем да класираме четирима боксьори в Токио
0

Жоел Арате: Можем да класираме четирима боксьори в Токио

Жоел Арате: Можем да класираме четирима боксьори в Токио
0

Старши треньорът на националния ни отбор по бокс Жоел Арате обяви, че мъжкият ни тим има сили да изпрати четирима на Олимпийските игри в Токио. Дотук България има една квота за японската столица, която е на името на Даниел Асенов (52 кг). Още трима трябва да боксират на европейската квалификация в Париж в началото на юни.

Под ръководството на кубинския специалист и неговите помощници, „лъвовете“ вече започнаха последния етап от подготовката си за решителната пресявка. От мъжкия ни национален тим за участие в нея останаха Симеон Чамов (75 кг), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91).

„Симеон, Радо и Петър имат напълно реални шансове да спечелят квоти за олимпийските игри. Ситуацията е такава, че след отмяната на американската квалификация, ранглистите все повече се опресняват и нашите боксьори напредват в тях. Това означава, че дори с по една победа в квалификацията, биха могли да си осигурят участие в Токио. Но ние не мислим за такъв развой. Целта ни е те да спечелят своите категории, защото това ще им донесе две привилегии. От една страна ще ги изкачи още по-напред в класациите и ще имат по-добър жребий на олимпиадата. От друга – ще им позволи да натрупат игрови опит и допълнително самочувствие. Така че мислим само за квалификацията. Същото важи и за Даниел Асенов. Радвам се, че той спечели титлата на „Белградски победник“. Той вече е сигурен за Токио, така че всеки един подобен успех е бонус към голямата цел“, сподели Арате.

Междувременно се води подготовката и на младежите до 22 години, на които им предстои участие на европейското първенство в Италия от 15 до 25 юни.