Начало Бокс Жоел Арате: Направихме още една крачка напред в развитието си

Жоел Арате: Направихме още една крачка напред в развитието си

Жоел Арате: Направихме още една крачка напред в развитието си
0

Националният ни отбор по бокс се завърна от Европейското първенство за мъже и жени до 22 години в Будва. Под ръководството на Жоел Арате и Валентин Поптолев родните представители заеха второ място в крайното класиране по медали, след като спечелиха 4 отличия. Шампион стана Радослав Росенов, сребърни отличия взеха Ергюнал Себахтин и Ясен Радев, а бронз – Уилиам Чолов.

Ето какво казаха и главните действащи лица след прибирането си в България:

Жоел Арате: Направихме още една крачка напред в цялостното ни развитие, като отбор. От седем боксьори спечелихме 4 медала. Радо Росенов проведе страхотен шампионат. С всеки мач надгражда, има всичко необходимо, за да стане голям шампион. Каквото правим на тренировка, повтаря го и на мач. Единствено трябва да работи още малко върху това да вдига гарда. Догодина съм уверен, че ще вземе квота за Париж в по-горната категория, където нещата стават доста сериозни. Съжалявам за Уилиам Чолов, че само след 40 секунди получи аркада на полуфиналите и трябваше да прекратят мача. Имаше огромен шанс да боксира на финал. По сходен начин се развиха нещата и с Ергюнал. Още в първия мач получи контузия на лявата ръка, игра въпреки това на полуфинал, когато отказа молдовеца, но докторите не го пуснаха да излезе на финал. Искахме да играе, но лекарите забраниха. Ясен Радев имаше равностоен мач с руснака на финала и можеше да стане шампион. В третия рунд леко имаше отстъпление, но все пак бе близо.

С треньорите Валентин Поптолев и Александър Александров сме много доволни от цялостното представяне на националния ни отбор през годината. Движим се в правилна посока, а именно – да изградим силен отбор за Париж. Очаквам да спечелим още три квоти за Игрите. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински, на ръководството на федерацията, на целия ни щаб, на медиите, които постоянно следят развитието ни. Благодаря и на моето семейство, на треньорите по клубове и на всички боксьори, които не спират да тренират. Спортът ни е труден, но заедно вървим напред.

Радослав Росенов, 60 кг, златен медал: Много съм доволен от представянето си

Бях много добре подготвен, с основна цел именно към това Европейско първенство. Преследвах втора титла в тази възраст и съм много доволен от цялостното си представяне. Смятам, че през цялата година играя много добре и изпълних си целите. На полуфинала се изправих срещу местен боксьор, но останах спокоен, въпреки изключителния шум, който вдигаха от трибуните. С треньора Жоел Арате изчистихме тактиката и всичко се получи както трябва. Гледах своята игра и заслужено спечелих, не съм се повлиял от публиката в нито един момент. На финала имаше леко притеснение в началото заради ръката, но в третия рунд се забавлявах.

Ергюнал Себахтин, 48 кг, сребърен медал: Бях сигурен, че ще стана шампион

Да съм втори в Европа не е малко, но честно казано бях сигурен, че ще стана шампион. Тази нелепа контузия ме спря и нямаше как да изляза на финала. Най-вероятно ще се наложи да претърпя операция, тъй като има фрактура на ръката. Надявам се, че максимално бързо ще се върна на ринга. Неприятно е, но така е било писано. Сега ми предстои малко почивка, цяло лято тренирах, не съм спирал, като резултатите се видяха много ясно. Нелепа травма, но това е животът. Съжалявам най-вече, че ми бе последна година на тази възраст и трябваше да стана шампион.

Ясен Радев, 54 кг, сребърен медал: Бях по-добър от всички в Будва

Стана добър турнир, направих хубави мачове. На финала смятам, че показах достатъчно, за да ми отсъдят победата, но и това го има в спорта. Гледам вече към следващите състезания. Убеден съм, че бях по-добър от всички в категорията. С повече опит от тях и трябваше да спечеля титлата, но вече е приключило. Предстои малко почивка, след което в началото на януари се насочвам към „Странджа“. Следващата голяма цел е европейското първенство през април. Оставам си на тази категория, засега няма да правя промени.

Уилиам Чолов, 75 кг, бронзов медал: Вдъхновен съм да се надграждам

Желязото се точи с желязо и тези трудности ме превръщат в боеца, който трябва да бъда, за да реализирам големите си цели. Гледам да извличам ползите от всяка ситуация. Завоювах все пак медал и съм вдъхновен да се надграждам, да се усъвършенствам като боксьор и личност. Такъв е пътят на боеца, има трудни моменти и когато се случат, не трябва да се сваля гардът, а да се продължава напред. Има още какво да развивам, но гледам стъпка по стъпка. Работя усилено, за да се подобрявам във всяко едно отношение. Вземам си поуките от случилото се. Яд ме е със сигурност, защото нямах загуба на европейско първенство, но и това е ценен урок.