Начало Бокс Жоел Арате: Всички са здрави, нямат търпение да се завърнат на ринга

Жоел Арате: Всички са здрави, нямат търпение да се завърнат на ринга

Жоел Арате: Всички са здрави, нямат търпение да се завърнат на ринга
0

Близо година без международни състезания за мъжкия национален отбор по бокс на България. Последното официално състезание за боксьорите ни бе през март 2020-та, а именно прекъснатата европейската олимпийска квалификация в Лондон. Сега те ще се завърнат на ринга с участието си в 72-ото издание на международния турнир „Странджа“. Надпреварата е в София от 22-ри до 27-ми февруари в столицата.

Тимът е на подготовка на високопланинската база в Белмекен до петък. Лагерът е базов, като момчетата на Жоел Арате се  готвят заедно с Молдова. От понеделник, 15-ти февруари, тренировките се местят в столичната зала „Дианабад”.

„Там ще правим спаринги с доста от боксьорите, които идват от чужбина, начело с националния отбор на Бразилия. Цяла седмица ще правим спаринги, за да сме в добра форма за „Странджа” – разкри селекционерът на мъжете Жоел Арате.

Турнирът е част от подготовката за европейската олимпийска квалификация през месец април, както и за световната през юни.

„Ние вече близо година не сме имали международни турнири, но не сме спирали да тренираме и да се готвим, правим спаринги от доста време. Не държим толкова на резултатите, „Странджа” ще бъде отлична възможност да видим на какво ниво сме, предвид дългата пауза от официални мачове. Нямаме търпение, защото е различно усещането между спаринг и реален мач. Искаме да видим какво има още да подобрим, за да вземем максимум квоти за олимпиадата. Надявам се да направим още един турнир след „Странджа”, но всичко зависи от ситуацията с коронавируса. Ще опитаме да организираме и лагер в чужбина, но още нищо не се знае”, сподели още Арате.

Арате допълни, че е притеснен от неяснотата около домакина на европейската квалификация. Тя трябва да се проведе между 22 и 26 април, но бе отнета от Лондон и все още не се знае къде ще се организира.

„На европейската квалификация останаха само трима от мъжкия отбор – Симеон Чамов (75 кг), Радослав Панталеев (91 кг) и Петър Белберов (+91 кг), а останалите момчета се готвят за световната. Притеснени сме, че още няма яснота къде ще се проведе тя. Все още нищо не се знае, може и датите да променят. Има съмнения и дали ще са същите боксьори, защото някои са сменили категории, други може да са контузени и не знаем дали няма да има извънредни ситуации, които да позволят това. Твърде много въпросителни има, на които още чакаме отговорите”, каза още специалистът.

Той благодари на федерацията и на Министерството на спорта за осигурения лагер в Белмекен.

„Всички са здрави, което е най-хубаво. Разчитаме на всеки един да покаже най-доброто, на което е способен. Благодаря на федерацията и на Министерството на спорта, че успяват да ни осигурят всичко необходимо, като условия, за да се готвим по най-добрия начин”, каза още кубинският специалист.