Начало Бокс Златна! Севда Асенова е европейска шампионка по бокс

Златна! Севда Асенова е европейска шампионка по бокс

Златна! Севда Асенова е европейска шампионка по бокс
0

Севда Асенова триумфира с титлата на Европа на първенството за жени в Будва, Черна гора. Българската националка в категория до 48 килограма надигра тотално Роберта Бонати (Италия) в спора за златото. Петимата съдии бяха единодушни с оценките си 30-27.

Ето как протече финалът.

Асенова започна с ляво кроше в главата. Двете предимно се дебнеха, като половин минута след началото на рунда беше първата равностойна размяна. В средата на частта италианката пласира два добри удара в главата на нашето момиче. Севда заби страхотен десен ъперкът в последната минута, който беше най-хубавият удар за откриващия рунд. Така тя си заслужи оценки 10-9 от всичките петима съдии.

Следващите три минути от мача започнаха с вихрена размяна, след която българката потърси клинча. Бонати пласира добър удар с лявата ръка от средна дистанция и хвана неподготвена Севда в средата на рунда. Асенова се опита да завърши силно частта, като в заключителните десет секунди заби мощно кроше. Силният завършек отново убеди реферите и след нова порция от пет карти 10-9 нашето момиче вече докосваше титлата.

Севда продължаваше да е по-експлозивната и в последните минути от финала. Тя точкуваше умело от дистанция и се отдръпваше в правилните моменти. Бонати се втурна да търси нокаут и така стана лесна мишена за ударите на българката. В края след единодушно съдийско решение реферът вдигна ръката на Севда Асенова за европейската титла.

Тя вече има три златни и три сребърни медала от първенства на Стария континент. Спечели и бронз от Световното първенство в Истанбул тази година.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.