Начало Граплинг Джоао Роча – шампионът, който победи рака

Джоао Роча – шампионът, който победи рака

Джоао Роча – шампионът, който победи рака
0

Големите шампиони са бойци и в живота извън спорта. Такъв е и двукратния пан-американски шампион по бразилско джу джицу в ултра-тежка категория Джоао Габриел Роча.

Джоао стъпва на тепиха още преди да навърши 3-годишна възраст. Изграждането на неговия боен дух започва от ранна детска възраст и това му се отплаща в по-късен етап от живота му, когато той преминава през най-тежката си битка – тази с раковите образования в тялото му.

През 2011-та и 2012-та Роча е в разцвета на силите си и доминира на национални, континентални и световни първенства за цветни колани. В началото на 2013-та той прави голямата крачка в това бойно изкуство и рангът му е повдигнат до черен колан от неговия учител Рафаел Барбоса. Тогава той печели и сребърен медал от най-елитния събмишън граплинг турнир на планетата „Abu Dhabi Combat Club“.

След тези силни няколко години за Роча в професионален план, той трябва да сложи на пауза тежките тренировки и състезанията, тъй като тялото му просто не издържа на натоварването.

„От почти два месеца не мога да тренирам. Започнах да чувствам силна болка след всяка тренировка, но не и обръщах внимание в началото. Когато нещата наистина се влошиха, отидох на лекар и ми направиха няколко теста. Когато получих резултатите, не можех да повярвам какво ми говори докторът. Мислех си, че се шегува. Имах тумор. Винаги си мислиш, че това ще се случи на някой друг, не на теб“, споделя Роча в социалните мрежи през 2014-та.

Туморът е премахнат, но Роча пропуска цяла състезателна година в пика на кариерата си. Ето как описва той борбата с рака пред graciemag.com:

„В джу джицу, когато ти е тежко, не трябва да го показваш на опонента ти. Такава беше нагласата ми през двата месеца на химиотерапия. Всеки ден инжектираха по три литра химия в тялото ми. Чувствах как организмът ми гори отвътре. Гледах на всяка такава сесия като на битка за златен медал и си представях, че страданието е последните десет секунди на битката и аз просто трябва да ги изчакам да преминат. Бях сигурен, че ще се справя. Никога не съм се съмнявал в себе си. Планирах кой ще е следващия ми турнир всеки ден. Тренирам от 2-годишен и цяла година без БЖЖ ме научи на много“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by João Gabriel Rocha (@jgrocha)

През 2015-та Роча се завръща с гръм и трясък на тепиха! Той печели ултра-тежката категория на ежегодния зимен турнир в Рио де Жанейро, като на финала побеждава Рикардо Еванжелиста от „GFTeam“ с 2 точки разлика, които отбелязва в последните 30 секунди.

Джоао се завръща към състезателния календар на най-елитните събития в света на бразилското джу джицу и мери сили с най-добрите в света при всяка възможност. Между 2015-та и 2019-та той печели два сребърни медала от световни първенства, две пан-американски титли, става шампион на Бразилия и печели турнири от веригата „Abu Dhabi Pro.

Роча се бори и печели, въпреки че не е напълно „изчистен“ от рака. Едва през 2019-та той съобщава, че раковите клетки в тялото му са напълно изчезнали.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by João Gabriel Rocha (@jgrocha)

Пет години отлетяха толкова бързо. Сега изглежда така, но не беше лесно. Никой не е казал, че ще бъде лесно. След пет години вече съм „освободен“ от онколога си и мога да кажа, че съм излекуван от рака. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези години. Дали Бог съществува? Мисля, че вече знаете отговора…“

През 2019-та Роча записва едва три загуби в шестнайсет двубоя, а тази година завоюва два златни медала от отвореното първенство на САЩ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by João Gabriel Rocha (@jgrocha)

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".