Начало Други Неуморимият Ивайло Иванов: Ще си почивам след Токио

Неуморимият Ивайло Иванов: Ще си почивам след Токио

Неуморимият Ивайло Иванов: Ще си почивам след Токио
0

Най-добрият български джудист в момента Ивайло Иванов даде специално интервю за Boec.BG, в което разказа с какви чувства изпраща „лудата“ 2020 година и с каква нагласа посреща 2021, която ще бъде от изключително значение за спортната му кариера.

Роденият в Монтана боец има сигурна квота за Олимпийските игри в Токио и ще представлява родината ни на най-елитния спортен форум в една от най-оспорваните категории в джудото – до 81 килограма.

Въпреки тежките за спортистите месеци, в които международните състезания и колективните занимания бяха ограничени, Ивайло все пак показа, че не е загубил отличната си форма от 2019-та, когато спечели шест медала от престижни международни турнири.

Ивайло Иванов със сребърния медал от Европейското първенство в Прага

26-годишният Иванов успя да достигне до сребърния медал на Европейското първенство в края на ноември, а месец преди това се класира в челната осмица на първия голям форум след пролетния локдаун – Големия шлем в Будапеща.

С какви чувства изпращаш тази година и какво си пожелаваш за следващата?

Изпращам 2020г. с положителни емоции….колкото и да беше луда и странна. Пожелавам си здраве за мен и моите близки и Олимпийска титла. Тази година колкото и да е лоша за всички, при мен в личен план се разви добре. В професионален план също съм доволен. По така стеклите се обстоятелства успях да си почина и да завоювам някой друг медал.

И тази година Иванов записа победи над големи имена в спорта като Франк Де Вит и Ведат Албайрак:

Коя бе най-ценната победа за теб на тепиха тази година?

Най- ценната победа за мен беше медалa от Европейското първенство през ноември.

Кое е най-важното нещо, което ти се случи през 2020-та извън спорта?

Най-важното нещо, което ми се случи в личен план през 2020, беше раждането на втория ми син Давид.

Кой бе най-трудният ти момент през тази тежка година?

Не мога да определя такъв момент. За кратък период изпитах разочарование, че отмениха Олимпийските игри, но в крайна сметка смятам, че отлагането ми се отрази положително и физически и психически.

В края на годината ти постигна страхотни резултати. С оглед на формата ти съжаляваш ли, че това не беше Олимпийската година?

Не съжалявам за нищо. Ние променихме подготовката, така че пикът ми да бъде на Олимпийските игри. Разбира се, ако съм здрав и всико бъде наред.

След по-малко от месец Ивайло отново ще премери сили с най-добрите в света, а програмата му ще става все по-натоварена преди Олимпийските игри:

Как ще “загрееш” за Игрите? Кои са състезанията пред теб в началото на 2021?

В средата на януари ми предстои най-силния турнир от серията „Masters“, в който са поканени да участват първите 36 състезатели в света. След това в края на месеца ще има Европейска отворена купа в България – турнирът „Освобождение“. В края на февруари в Тел Авив се провежда турнир от веригата „Голям шлем“. Следват Европейкото първенство в Португалия в края на април и Световното първенство в Будапеща през юни. Това ще са състезанията преди да заминем за Токио.

Има ли нещо, което си разбрал за себе си през тази трудна година?

Научих се да ценя малките неща повече.

Продължаваш ли да тренираш по празниците или ще си дадеш пълна почивка?

Почивка след Токио.

Други български джудисти също постигнаха добри резултати тази година. Виждаш ли прогрес в българското джудо спрямо традиционно по-силните страни в този спорт?

Определено има голям прогрес. Имаме много талантливи състезатели и когато те бъдат подкрепяни от федерацията, нещата се получават.

С теб тренират млади, набиращи скорост момчета, които тепърва ще стават големи имена. Имат ли желание да се учат от теб и вслушват ли се в съветите ти?

Ние всички тренираме заедно и си помагаме взаимно. Както те учат от мен, така и аз от тях.

Какъв би бил съветът ти към тези, които не могат да тренират с теб, но искат да вървят по стъпките ти?

Моят съвет е да вярват в себе си и когато им е толкова тежко, че искат да се откажат, да покажат характер и да продължат.

Снимка: БТА

Какво ще пожелаеш на феновете на бойните изкуства, които четат това интервю?

Първо бих искал да благодаря на всички, които са до мен и ми помагат, въпреки трудната за всички година – Българска федерация джудо, клуба ми „СК ЦСКА“, Българска армия, „ФитСпо“, „Аполо“, „BuildInvest“, „Monkey Тape“, „Stiko90“ и момчетата от „Боен Клуб Левски София“. На всички фенове пожелавам да бъдат здрави през новата година и дори в тези тежки времена да намират време и начин да бъдат в залата. Весели празници на всички!

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.