Начало Други БФ Джудо награди Ивайло Иванов и Атанас Герчев с премии

БФ Джудо награди Ивайло Иванов и Атанас Герчев с премии

БФ Джудо награди Ивайло Иванов и Атанас Герчев с премии
0

Българската федерация по джудо връчи парични премии на най-добрия ни представител при мъжете в тази дисциплина Ивайло Иванов и старши-треньора на националния отбор по джудо Атанас Герчев. Това се случи на пресконференция по-рано днес, която се проведе в „Пресклуб България“.

За успеха си на „Мастърс“ турнира в Доха на 12-ти януари Ивайло Иванов получи премия от 4 000 лева, а неговият треньор Атанас Герчев бе награден с 1000 лева. Иванов достигна до бронзовото отличие на елитния турнир в Катар с четири победи над някои от най-добрите състезатели по джудо в света. Това постижение е историческо за България, тъй като нито един роден представител не бе стигал до почетната стълбичка на турнир от сериите „Мастърс“ досега.

„Когато имаме спокойството да работим и можем да бъдем концентрирани в работата си, разултатите идват сами. Благодарен съм, че се запазих здрав. Радостен съм, че завоювах този медал и че съм първия българин, който го направи. Малко е жалко, че не стигнах до златния медал и не можах да изправя България на крака“, заяви Иванов на пресконференцията по-рано днес.

Националът ни по джудо коментира и спорната полуфинална среща с Франк де Вит от Холандия, в която той бе ощетен по думите на президента на БФ Джудо Румен Стоилов и старши-треньора Атанас Герчев.

„Не разбрах, че ме е хванал за крака по време на борбата, докато не видях повторението в загряващната зала. Бях сигурен, че ще го хвърля, но изведнъж краката ми поддадоха и може и това да е било причината…..когато човек загуби полуфинал, често му пада тонуса за следващата среща, но аз си казах, че състезанието не е приключило. Гледах да не го мисля, а да изляза и да си свърша работата. Не за първи път има такова субективно решение срещу мен“

Ето как коментира спорната ситуация и Атанас Герчев:

„Не искам да се оправдавам, но в полуфиналната среща на Ивайло той беше ощетен. Другият състезател го хвана за крака. Това не е разрешено. Ивайло показа добро ниво и класа. Състезанието беше доста тежко“

Герчев коментира и представянето на другите двама български състезатели, които стъпиха на татамито в Доха – Янислав Герчев и Ивелина Илиева. Герчев записа победа над сребърния медалист от Олимпийски игри и шампион от световно първенство Йелдос Сметов, но отпадна във втория кръг от надпреварата. Илиева допусна загуба от Сане Верхаген (Холандия) и получи контузия по време на схватката.

„Янислав също показа, че има възможности. За втори път побеждава световен шампион. Контузия попречи на Ивелина да и потръгне състезанието. Надяваме се да се оправи по-бързо, за да може всичко да е наред“, заяви Герчев, като след това добави, че все още няма ясни резултати от ядрено-магнитния резонанс, през който е преминала Илиева.

Герчев разкри още, че пред националите ни по джудо предстоят два лагера – един в Сливен и един в Турция. Следващото състезание, на което джудистите ни ще премерят сили, е турнир от веригата „Голям шлем“ в Тел Авив. Към момента потвърдените български състезатели за форума в израелската столица са Янислав Герчев, Божидар Темелков, Марк Христов, Ивайло Иванов, Борис Георгиев и Даниел Дичев. Схватките ще се проведат между 18-ти и 20-ти февруари.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.