Начало Карате 70 деца участваха в онлайн турнир по шотокан (СНИМКИ)

70 деца участваха в онлайн турнир по шотокан (СНИМКИ)

70 деца участваха в онлайн турнир по шотокан (СНИМКИ)
0

Над 70 деца на възраст между 6 и 15 години участваха във виртуален турнир по шотокан карате-до. Състезанието се проведе със съдействието на Българска Федерация Шотокан Карате-До, а 11 клуба се включиха в надпреварата.

Това са: КК „Мушин“ (София), КК „Шори доджо“ (Казанлък), „ СКК „ Спартак 14“ (Плевен), КБИ „Грифон“ (Сливен), КБИ „Френдшип“ (Пирдоп), КИБИ „Спартак-Сандански“ (Сандански) и КК „Инспирит“ (София). Със съдии се включиха  и КК „Светлина“ (София), КК „Янтра“ (Габрово), КК „Шисейкан“ (София) и КК „Ронин“ (Бургас).

В основата на организацията стояха главният съдия на федерацията Сенсей Антон Въндев и организационен комитет от клубове.

Състезателите взеха участие в дисциплината Ката индивидуално, която за настоящата ситуация се оказа най-рационалната форма за съревнование между трениращите. Те изпълниха Ката за техническото ниво, което притежават, представена на видеозапис с добро качество.

Съдийската колегия беше в иновативен състав – в турнира взеха участие младши съдии, които притежават висши ученически степени (кафяви пояси)  и майсторски степени  – дан (черни пояси), като повечето от тях предстои да се лицензират като съдии на БФШК.

Сенсей Антон Въндев сформира четири съдийски екипа, които лично ръководи. Те бяха обучени онлайн, като към всеки съдийски екип беше присъединен лицензиран съдия-отговорник.

Ето и имената на кандидат-съдиите и лицензираните съдии, които определиха победителите:

  • СКК „ СПАРТАК  14“:  Ивайло  Боев – 2 дан, Мирела Йолова – 2 дан, Натали Йонкова – 1 дан, Габриел Рупчански – 3 кю;
  • КК „МУШИН“: Нино  Калоянов – 1 дан, Илия Стоянов – 1 дан, Калоян  Игнатов – 1 дан;
  • КИБИ „СПАРТАК-САНДАНСКИ“: Димитър Стоянов – 1 кю;
  • КБИ „ГРИФОН“: Деница Кабаджова – 1 дан, Мартин Димитров – 1 дан,
  • КК „ШОРИ ДОДЖО“: Иван Драголов – 1 дан, Пламен Койчев – 1 дан, Деян Денев –  2 кю, Сиана Неби – 3 кю;
  • КК „ ЯНТРА“: Иван Димитров – 1 кю, Бенислав Димитров – 1 кю, Дамян Ройбов – 1 кю.

Лицензираните съдии, които съдействаха за организацията на работата на младшите съдии, са Сенсей Светла Костова, Сенсей Владимир Вътев, Сенсей Иван Тодоров и Сенсей Емил Димитров.

За победителите ще бъдат осигурени дипломи и предметна награда от Българска Федерация Шотокан Карате-до и организационния комитет, които ще бъдат връчени публично на първото организирано мероприятие от спортно-състезателния календар на федерацията.

„Целта на инициативата е да поддържа състезателния дух и мотивацията за практикуване на Шотокан Карате. Не без значение е и факта, че Карате е универсален спорт, който дори и в настоящите условия на изолация и липса на спортна зала, има ресурса да осигури пълноценна изява в една от състезателните си дисциплини, което много други спортове нямат потенциала да реализират. Клубовете изпитват огромен дефицит на финансови средства, за да оцелеят в тази криза. Спортистите напълно губят възможността да са физически активни и въпреки това ръководителите и треньорите на спортните клубове правят и невъзможното да активизират спортистите“, споделиха представители на клубовете от организационния комитет.