Начало Карате ЗЛАТО! Ивет Горанова с първа олимпийска титла за България от 13 години!

ЗЛАТО! Ивет Горанова с първа олимпийска титла за България от 13 години!

ЗЛАТО! Ивет Горанова с първа олимпийска титла за България от 13 години!
0

Ивет Горанова спечели златен медал за България от Олимпийските игри в Токио! Националната състезателка по карате в категория до 55 килограма спечели титлата в дебюта на дисциплината на най-големия спортен форум.

На финала състезателката на плевенския „Петромакс“ победи за пети път своята голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна) с 5:1!

Това е пети успех в шест мача, като доказаната украинска каратистка признава, че единствено срещу Горанова не се чувства убедително на татамито.

Двете си размениха по оценка юко за 1:1 и още от началото стана ясно, че ще бъде много динамична среща

Ивет имаше претенции за попадение с ритник в главата, което обаче след консултация със системата за видео повторения не беше зачетено. Все пак плевенчанката поведе с 2:1 след юко.

Още един чист удар от нейна страна за вазари и тя дръпнка с 4:1 в средата на мача, а Терлюга започна много да се изнервя. Непрестанните атаки на украинката накараха Ивет да излезе за трети път от татамито, което изчерпа позволения брой официални забележки.

Така 20 секунди преди края Горанова трябваше да върви само напред. Напук на очакванията да получи удар, тя на свой ред заби още един и приключи съперничката си с 5:1 за историческия златен медал!

На полуфинала нашето момиче спечели много тежък мач срещу Бетина Планк (Австрия) с 4:3.

Двете предложиха много зрелище на феновете на карате, като всяка една от оценките бе разглеждана внимателно заради изключителния интензитет на сблъсъка.

След много внимателна първа минута Ивет записа важната първа точка, а секунди по-късно отново плевенчанката получи оценка за юко. Съвсем скоро тя поведе и с 3:0, като продължи да оставя без дъх с клиничната си точност в завършването.

Тогава дойде инфарктният момент в срещата – Планк извади от богатия си арсенал ефектен ритник зад главата записа ипон и изравни 3:3. Все пак предимството на първа оценка бе за Ивет.

В инфарктни последни секунди Горанова записа още една оценка и триумфира с 4:3, а по този начин се класира за големия финал.

Ето репортаж и от останалите три великолепни победи на Ивет на Токио 2020.

Снимки: Lap.bg

Lap.bg
Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.