Начало Карате Ивет Горанова пред Boec.BG: Нямам страх от никого в категорията си

Ивет Горанова пред Boec.BG: Нямам страх от никого в категорията си

Ивет Горанова пред Boec.BG: Нямам страх от никого в категорията си
0

Днес рожден ден празнува спортист, от когото очакваме бляскава кариера с много успехи – Ивет Горанова. Тя е сред най-големите родни таланти в бойните спортове. През миналата година навърши пълнолетие и премина от девойки в женското карате.

Още в дебюта си в категория до 55 килограма – Ивет завоюва исторически първи медал за България от Световно първенство (олимпийско карате). Многократен медалист е от национални, балкански и европейски надпревари. Преди дни се прибра с пореден приз от силния международен турнир в Залцбург.

Ивет Горанова даде специално интервю за читателите на Boec.BG, в което говори за целите си, мечтаните Олимпийски игри в Токио 2020 и скандалното премахване на каратето от програмата на Париж 2024.

Поздравления за чудесното представяне на международния турнир в Залцбург. Завърши с бронз – доволна ли си и съжаляваш ли за нещо?

– Доволна съм от представянето си. Изиграх 7 срещи с елитни състезателки, но не искам да се задоволявам с третото място от това състезание. Тепърва най-важната надпревара за годината предстои. Съжалявам за това, че не можах да проследя играта на представителката от Чили, от която загубих. А тя знаеше моята игра. Може би, това ми попречи да съм на финала.

Какво следва за Ивет Горанова? Коя е следващата ти цел?

– Предстоят ни два лагера. Единият ще се проведе в София със Сенсей Антонио Олива, като на него ще присъстват и състезатели от Сърбия и Унгария. На втория лагер ще тренираме с националите на Австрия в Тенерифе, Испания. Това е част от подготовката ни за Европейското първенство за мъже и жени в Гуадалахара (Испания), което е и най-важното състезание за тази година.

www.wkf.net

Продължаваш да печелиш точки за Олимпийските игри в Токио 2020. Конкуренцията в тази категория при жените е много голяма, как оценяваш шансовете си?

– Щом успявам да взимам медали на състезания от този ранг, значи имам шанс за квота. Но наистина е много трудно на всеки турнир да си в медалите.

Миналата година смени своята категория. По-добре ли се чувстваш при 55-килограмовите?

– Усещам огромна разлика от тази категория и горната. Спокойно мога да кажа, че на 55-килограмовите съм една от най-здравите. Чувствам се по-лека и подвижна. Нямам страх от нито една.

Мнозина те определят за голямата надежда на българското карате. Понякога усеща ли се тежестта на суперлативите?

– Не обичам да ми казват, че аз съм най-голямата надежда. Това ме натоварва в някои моменти и гледам да не го мисля. Който разбира от спорт е наясно, че няма как на всяко едно състезание да си на върха.

В едно интервю наскоро Сенсей Антонио Олива заяви „Преди ни трябваше лидер, модел за подражание. Сега този лидер е Ивет, която побеждава. Другите състезатели виждат примера и също казват – Аз мога, щом тя може да победи, значи и аз мога“. Какво е чувството да си лидер на тази крехка възраст?

– Лично аз не се определям като лидер. Чувствам се равна със всеки един от националния отбор, дори се вслушвам в съветите на по-големите от мен.

Наскоро стана ясно, че каратето не е включено в програмата на Олимпийските игри в Париж 2024. Как ще коментираш това решение?

– За мен беше много тъжна новина. И не мога да разбера как са взели това решение, като дори още не са изгледали представянето на каратето в Токио. Имам някаква малка надежда, че това може да се промени до тогава.

Много спортисти от различни националности протестират срещу решението на олимпийския комитет. Българският отбор ще се включи ли?

– Всеки един от българския отбор ще направи всичко възможно, за да се промени положението.

Като за финал – какво ще кажеш на читателите на Boec.BG, сред които има много твои фенове?

– Пожелавам на всички здраве, да не падат духом и да преследват мечтите си!

Целият екип честити рождения ден на Ивет Горанова с пожелания за здраве, любов, късмет и много покорени върхове! Да бъде все така борбена и чудесен пример за подражание.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.