Начало Карате Пет причини вашето дете да тренира карате

Пет причини вашето дете да тренира карате

Пет причини вашето дете да тренира карате
0

Според проучвания около 70% от децата в САЩ спират със спорта на 13 годишна възраст „защото вече не е забавно“. Друга статистика на Универститета „Джордж Вашингтон“ сочи, че 90% от тях са спортували, защото по този начин са се забавлявали.

Много малко от тях посочват, че са играели карате. Това е дисциплина, която изгражда самочувствие и увереност в малчуганите. Едно от най-хубавите неща на този боен спорт е, че за него няма възраст и дори вече зрял човек може да започне от нулата.

Представяме ви пет причини защо тренировките по карате могат да бъдат полезни за цял живот:

  1. Можеш да си създадеш свое собствено доджо вкъщи

Ако ви е омръзнало да купувате скъпа екипировка, имаме добри новини за вас. Трябва ви единствено свободна стая или дори мазе, което да обезопасите. У вас вашето дете може да се подготвя в собствено доджо, като по този начин тренира за часовете с останалите чрез самоподготовка.

Имате нужда от елементарна настилка за бойни спортове, която не струва скъпо. След това вземете една боксова круша или чучело за деца, което то може да удря хиляди часове наред. Така могат да упражняват удари, ритници и лакти, докато се забавляват. Не малко клубове в момента предлагат и онлайн часове, които детето ви може да посещава от домашното си доджо.

  1. Карате може да е семеен спорт

Тригодишни деца могат да практикуват редом до своите родители. Ползите от общо семейно занимание са най-различни и това са безценни мигове. Така се елиминира ролята на „учител“, в която някои родители влизат в колата на път за тренировката.

Никога не е късно да развиеш нови умения и вече го споменахаме – за карате няма идеална възраст. Подобряването на физическата подготовка също винаги е сред основните плюсове.

  1. Подготовката в карате може да се извършва редом с друг спорт

Много треньори в други спортове приемат с радост новините, че едно дете се е записало на карате. Дисциплината дава много самочувствие, което помага във всичко останало.

Чрез нея още от малък изграждаш редица важни качества, които ти помагат и вървят редом с теб цял живот. Атлетизмът на каратистите, но и хладният ум са приветствани навсякъде.

  1. Черният колан те учи да постигаш целите си

За разлика от много други спортове – в карате постоянно учиш нови техники. Усъвършенстването на умението, за да получиш следващия си колан, ти дава увереност и самодисциплина. Това прави този боен спорт интересен, а новите работи изключват скуката и предвидимото.

Новите колани и данове са много мотивиращи и окуражават децата да си поставят цели в дългосрочен план. За черния колан се изискват между три и седем години. Най-важното е, че това е постижение, което е съкровище за всяко дете и с което ще се гордее години напред.

  1. Можеш да се наслаждаваш на карате извън доджото

Има много начини, с които детето може да се мотивира за следващия си карате урок. Филмите – класическия „Карате кид“ е вдъхновяващ за цяло едно поколение. Актьорът Джеки Чан е друг пример как движенията могат да бъдат забавни за наблюдаване и намират популярност извън доджото.

Участието в тренировъчен лагер в боен спорт може да добави съвсем различно ниво на преживявания, а състезанията ни откъсват далеч от скучното и сиво ежедневие.

Превод от bookmartialarts.com

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.