Начало Карате Радослав Пенов: Имаме много талантливи деца (ВИДЕО)

Радослав Пенов: Имаме много талантливи деца (ВИДЕО)

Радослав Пенов: Имаме много талантливи деца (ВИДЕО)
0

Радослав Пенов е един от най-успешните ни представители в бойните спортове за миналата година. Не само печелеше медали като състезател, но и създаваше и усъвършенстваше шампиони.

През 2019-та Пенов завоюва европейска и световна титла отборно по шотокан карате-до и бе обявен за „Най-добър треньор за 2019 г.“ от Националната асоциация на бойните спортове в България, като получи приз „Златен пояс“, както и за номер 1 сред треньорите на Национална спорта академия „Васил Левски“ (НСА).

„Наистина да се съчетае треньорската и състезателната дейност е много трудно. Затова през миналата година реших да участвам само отборно, за да помогна на младите в отбора. Може би това ми беше и последна година като състезател в националния отбор. Мисля да направя един бенифис сега“, посочва Радослав Пенов пред Boec.BG.

Националите по шотокан ликуват със световната титла

В последното му състезание  той постига 4 победи с ипон. Въпреки отличната му спортна форма, той е решен да се отдаде на обучаване на по-младите.

„Отдолу излизат много талантливи деца и искам да им обърна внимание, да помогна в тяхното развитие“, посочва Пенов.

Започва да се занимава с треньорска дейност преди близо 17 години, а от 10 години развива собствен клуб – столичният „НСА-Файтърс“, част от Национална спортна академия „Васил Левски“.  Към днес клубът има над 10 зали в София и Перник, над 300 практикуващи и над 15 инструктора. А резлутатите са повече от добри – от самото си създаване „НСА-Файтърс“ е номер 1 по медали в дисцплината кумите, а състезателите му са гръбнакът на националния отбор на България. Това го прави е един от най-успешните български клубове по карате.

„Целта на клуба е да развива масовост и от тази масовост да извадим качество, а от това качество да направим световни шампиони“, казва Пенов и допълва, че държи на желязната дисциплина.

Част от бойците на клуб „НСА-Файтърс“

Той е впечатлен е от обстановката в националния отбор и вярва, че приятелската обстановка е предпоставка за по-добри резултати.

„Има едно сплотяване, един екипен дух. Всеки един, когато излиза да се състезава знае, че зад него всичките стоят и му стиска палци и той излиза да играе най-вече заради отбора.“

Сами Радослав се пали по бойните изкуства, гледайки филми. Започва да търси зала в квартала и първоначално попада на такава по самбо.

„Открих клуб „Илинден“. Все още го има и ги поздравявам, специално и Васил Вътов. Денят, в който отидох, нямаше тренировка. Портиерът ми каза, че отстреща има зала по карате. И така се записах в клуб „Ипон“ при първият ми треньор Александър Славков, който сега е президент на Българска федерация по шотокан карате-до. И до ден днешен сме заедно и си помагаме“, разкава Пенов.

Пенов получава „Златен пояс“ от легендата Армен Назарян

Освен като състезател и треньор, той се занимава и с още много дейности около карате.  Преподава в НСА, като е главен асистен в катедра „Борба и джудо“ и се занимава със следдипломна квалификация по карате. Често участва като инструктор в национални и международни семинари. Автор е на множество научни статии по биомеханика и биохимия в карате, както и въпроси, свързани с техниката, тактиката и методиката в карате, а автор е на тестове за прием и преминаване от клас в клас на спортните училища в България.

Отличен от НСА като най-добър треньор за 2019-та

„Най-хубаво е като смеси науката с практиката. Само наука без практика седи сухо, а само практика без наука не е достатъчно. Имам щастието да ги смеся“, посочва Пенов.

Наскоро той създаде и първия онлайн терминологичен речник по шотокан. Подготовката е продължи три години, а изданието включва над 160 видеа с анатомия и биомеханика.

Цялото интервю може да изгледате във видеото: