Начало Кикбокс и муай тай Деян Топалски и неговата история в четири бойни спорта (ВИДЕО)

Деян Топалски и неговата история в четири бойни спорта (ВИДЕО)

Деян Топалски и неговата история в четири бойни спорта (ВИДЕО)
0

Деян Топалски бе специален гост на четвъртото издание на онлайн ток шоуто „Шоуто на Чичо Тоше“. Един от най-известните български бойци е 11-кратен шампион на България по
кикбокс и ММА. Тръгва в спорта с карате киокушин, минава през таекуондо, след това кикбокс, а в един период от кариерата си тренира и се състезава и в ММА. Бил е шампион в средна категория на „Max Fight“ и един от претендентите за шампионска титла на „Cage Warriors“.

Предлагаме ви част от интервюто, а цялото може да изгледате в приложения видео линк.

Чичо Тоше: Добре, а как реши от Киокушин да смениш на Кикбокс?

Деян Топалски: Ами не е било съзнато решение, бях прекалено малък. Киокушин тренирах 1-2 години в училището до нас, след това клуба се измести някъде далече, не можех да ходя сам, тъй като бях прекалено малък и родителите ми не ме пускаха сам. В същото училище започнаха да провеждат тренировки по таекуондо, записах се, разбира се, и вече с времето ми се прииска малко по-корав бой и така нещата стигнаха до кикбокс.

Чичо Тоше: Добре, а тъй като малко от зрителите знаят, кикбокс има няколко категории, те са фул контакт, лоу кик и K1, ти минал ли си през всичките?

Деян Топалски: Те са повече дисциплините – Semi contact, Light contact и т.н., които се играят на татами. Тези дисциплини, които ти изреди се играят на ринг. Аз съм играл и в трите дисциплини и съм ставал шампион и на трите. Също така съм ставал шампион и в муай тай, тъй като в България муай тай и кикбокса се администрират от една и съща федерация и общо взето на времето играехме на всички правилници, които се играят на ринг. Правилниците, които се
играят на татами, там не съм играл.

Чичо Тоше: Да те попитам, как започна да се интересуваш от ММА, тъй като една огромна част от ММА е всъщност борба, а борбата е доста трудна дисциплина.

Деян Топалски: Какво да ти кажа, такива бяха годините. ММА придоби изключителна популярност в България и по целия свят. Моя интерес започна от 2008 г. започнах да тренирам, идваха много момчета от вече популярните бойци в България, идваха да тренират заедно с нас Кикбокс. Направихме приятелски отношения с много от тях, започнахме често да тренираме заедно. Както на тях им беше интересен Кикбокса, така и на мен ми стана интересно това което те правят. И от начало, чисто на майтап след едно световно първенство през 2009 г. взех за себе си решението, че имам нужда да сменя попрището и започнах да тренирам ММА на следващата година и през 2010 г. играх първия си мач по ММА.

Чичо Тоше: И го спечели.

Деян Топалски: Да, за разлика от повечето бойци, първият ми мач е бил в чужбина срещу чуждестранен противник. Спечелих по точки. Не е най-красивият мач в историята на човечеството, но е важна победата. Реално беше много чуждо, тъй като това е, все едно да си карал до днес кола, и да те качат на мотор и да ти кажат „карай”. И двете са с колела, но балансът е абсолютно различен. От кикбокса преминах към ММА, стана ми много интересно и след това продължих и доста години играх ММА и в момента играя и двата спорта.

Чичо Тоше: А кой от двата ти е по-голяма страст, в кой от двата искаш да постигнеш повече?

Деян Топалски: Ами в кикбокс, разбира се! Все пак най-много време там съм прекарал. Имам си собствен афинитет към него и смятам, че това е спортът, който ми пасва.