Начало Кикбокс и муай тай Кикбоксът в програмата на Европейските игри през 2023-а!

Кикбоксът в програмата на Европейските игри през 2023-а!

Кикбоксът в програмата на Европейските игри през 2023-а!
0

Кикбоксът получи поредно признание и направи нова, огромна стъпка към дебют на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Днес официално бе потвърдено, че спортът, със стиловете фул контакт, лайт контакт и пойнт файтинг ще бъде част от Европейските игри през 2023 година.

От Европейския Олимпийски Комитет (ЕОК) обявиха 20-те спорта, които ще излъчат своите медалисти на Игрите на Стария континент, които ще се проведат в полския град Краков. Сред тях е именно и кикбоксът, който е приет в програмата заедно с плажния футбол.

Под ръководството на международната федерация WAKO, кикбоксът вече стана част от Азиатските, Африканските, Световните и Бойните игри. При това положение включването му и в Европейските игри в Полша е съвсем естествена следваща стъпка. Припомняме, че наскоро федерацията получи и пълноправен статут към Международния олимпийски комитет (МОК).

По време на Европейските игри в Краков ще имаме възможност да видим 128 състезатели от цял свят, които ще влязат в битка за медалите на ринга (фул контакт), както и на татамито (пойнт файтинг и лайт контакт).

„Изключително щастлив съм от приемането на кикбокса в официалната програма на Европейските игри през 2023 година. Бих искал да изразя искрената си благодарност към ЕОК и местните организационни комитети, че направиха това възможно. По този начин ние продължаваме своя път и можем да покажем ценностите, които изповядва нашия спорт”, заяви президентът на WAKO Рой Бейкър.

Председателят на ЕОК Спирос Капралос също бе развълнуван да приветства спорта като част от Европейските игри през 2023-а. „В кикбокса имат ясна визия за развитие и дават отлична възможност за международен прогрес на водещите си спортисти. Развълнувани сме да ги видим на нашите Игри и нямаме търпение да приветстваме още един модерен и вълнуващ спорт на континентално ниво”.

На Европейските игри в Краков ще има общо 5 бойни спортове. Освен кикбокс, там ще се изявят още спортисти в бокс, карате, муай тай и таекуондо.