Начало Кикбокс и муай тай Легендарна муай тай зала в Тайланд на път да затвори врати

Легендарна муай тай зала в Тайланд на път да затвори врати

Легендарна муай тай зала в Тайланд на път да затвори врати
0

„Стадион Лумпинее“ е най-емблематичната муай тай зала в света. Питайте всеки почитател на „Изкуството на осемте крайника“ и отговорът винаги ще е един и същ.

Арената в Банкок е наричана Меката на муай тая. Това обаче може и да остане в миналото, тъй като властите в Тайланд обмислят преструктуриране не съоръжението.

Построена през 1956 г., залата е домакин на елитни „Лумпинее“ шампионат, който е печелен през годините от икони на муай тая като Самарт Паякарун, Саенчай, Ситтичай и безброй други.

Модерната арена, която бе построена на изцяло ново място през 2014-та, е собственост на Тайландската армия. До март миналата година залата приемаше ежеседмични състезания по муай тай, но коронавирусът удари сериозно националния спорт на Тайланд.

В резултат на пандемията и драстично спадналите постъпления, говорител на армията обяви, че се обмисля сериозна промяна в начина на експлоатация на залата. Според говорител на армията, „Стадион Лумпинее“ ще бъде преквалифициран в център за спортно развитие.

Това решение моментално отприщи гнева на муай тай индустрията в Тайланд, която е на ръба на оцеляването през последната една година заради безброй преустановени състезания и шампионати.