Начало Кикбокс и муай тай Марио Кирилов: Нещата се получават с постоянство, не само с талант (ВИДЕО)

Марио Кирилов: Нещата се получават с постоянство, не само с талант (ВИДЕО)

Марио Кирилов: Нещата се получават с постоянство, не само с талант (ВИДЕО)
0

Как да успееш на ринга и край него – потърсихме този отговор от един българин, който се е реализирал и като състезател, и като треньор. Марио Кирилов е старши треньор в столичния клуб по кикбокс и муай тай „Армеец“, където до ден-днешен преминава и двата етапа от спортната му кариера.

„Това ще прозвучи клиширано, но като цяло за мен спортът е на начин на живот. Не мога да си представя по други начин да протичат дните ми“, споделя Марио Кирилов в студиото на „BOEC.BG“.

Първият си медал той печели през 2006-та година, а най-скъпото му отличие е европейската титла по муай тай през 2012 г. Като състезател Кирилов има европейски, балкански и републикански титли, както и медали от световни в кикбокс, муай тай и таекуондо. Баща му го записва на таекуондо, когато той е все още невръстно дете.

„След като спрях да се състезавам на таеукондо, трябваше да продължа да спортувам по някакъв начин и муай тай ми допадна като стил, като начин на игра и като бойно изкуство, защото то не е просто спорт, както кикбокса, а бойно изкуство. Още като бях юноша разбрах, че това ще е нещото, което ще се занимавам“, посочва Кирилов.

След успешна състезател кариера се насочва към треньорската дейност.

„Преходът не беше труден. При мен дойдоха много качествени момчета накуп в момент, в който се чудех дали продължа да се състезавам, или да стана само треньор. Това беше разковничето. Направи прехода ми много по-лесен, но и отговорен. Мислех, че ще стане по-лесно, но всъщност не е точно така. Вече отговарям за толкова много хора.“

Казва, че основната разлика между двете е отговорността.

„Сега мисля за всички момчета и техните срещи, а не само за моите“, отбелязва наставникът на водещите ни представители в тези спортове Християн Корунчев, Петър Стойков, Стефан Петков, Теодора Кирилова и други. Все световни и европейски шампиони. А лесно ли се създават такива шампиони?

„Не мога да кажа, че е лесно и че аз съм ги изградил напълно. Те дойдоха готови при мен, но мисля, че заедно надградихме и емоционално им помогнах“, скромно посочва Кирилов, който тази година спечели заедно с Християн Корунчев Интерконтиненталната титла по кикбокс на WAKO Pro по време на първото издание на SENSHI.

Като трудности в треньорската си дейност, Кирилов определя необходимостта да държи високото ниво, което неговият клуб е достигнал. Посочва, че в България има много кадърни хора в бойните спортове, но препоръчва на колеги и на състезатели да обърнат внимание на професионализма и постоянно да повишават своята квалификация.

„Нещата се получават с постояноство, не само с талант.“

Кирилов е женен за двукратната ни световна и двукратна европейска шампионка по муай тай Теодора Кирилова. Двамата имат и дъщеря, която буквално расте в залата.

„Подкрепата и е много важна за мен. Постоянно се допълваме в живота, в работа, в спорта…“

Вижте цялото интервю с Марио Кирилов от предаването „BOEC.BG“ във видеото:


Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.