Начало Видео Стоян Копривленски: Искам световната титла в „Glory“ (ВИДЕО)

Стоян Копривленски: Искам световната титла в „Glory“ (ВИДЕО)

Стоян Копривленски: Искам световната титла в „Glory“ (ВИДЕО)
1

За световната титла от престижната международна верига в професионалния кикбокс „Glory“ мечтае Стоян Копривленски. Българската кикбокс звезда се завърна късно снощи от Амстердам, където в събота постигна четвърта си победа от общо шест двубоя – този път срещу турчина Анил Кабри. Копривленски спечели след единодушно съдийско решение, а срещата се игра за първи път на стадион – 30-хилядната арена на футболен клуб „Аякс“ в Амстердам. Три месеца е продължила подготовката на българина за тази среща. Тя е минала изцяло в Холандия в академията „Mike’s Gym“ при известния треньор Майк Пасение. Копривленски се прибра в България само за седмица, като няма да почива, а ще тренира в родния си клуб – бургаския „Самурай“. Копривленски даде специално интервю за Boec.BG.

-Честито! Доволен ли си от победата?

-Да, доволен съм. Мачът мина точно, както го бях замислил. Не успях да го нокаутирам, но доминирах и през трите рунда. Треньорът ми е доволен. Успях да изпълня това, за което бях тренирал.

-А треньорът ти остана ли доволен от успеха?

-Да, много е доволен. Дори след мача се видяхме и ми подари една картина от мозайка с моя лик. Такава имат само най-изявените световни кикбосьори – като Бадр Хари, Гьокан Саки, Мьортел Грьонхарт… Това е голямо признание за мен!

-Беше се заканил на твоя противник преди мача. Наистина ли имаше тази увереност, че ще го победиш?

-Бях го разузнал добре. Знаех датата на мача и името му три месеца по-рано. Бях плътно в Холандия през този период. Тренирах много здраво, целенасочено и правилно. Мисля, че това оказа влияние. Имах ясно определена тактика: в първия рунд започнах по-пасивно, за да го усетя как атакува, а във втория и третия постепенно да вдигам темпото. Той в средата на втория рунд започна да се сгъва и да се изморява, а аз да го натискам повече. Той е боксьор и е по-нисък и ми беше трудно да го нацелвам, дори с краката.

-Разочарован ли си, че победата не бе с нокаут?

В началото бях малко разочарован, но победата е победа. Донякъде противникът се опитваше просто да оцелее и не поемаше толкова рискове. Това го предпази от нокаут.

-Имаш две загуби досега в „Glory“. Каква е целта? Какво трябва да направиш?

-Това ми беше шести мач във веригата. Имам четири победи и две загуби. Не знам след този двубой на кое място ще бъда. Досега бях пети. Иначе всеки успех ти носи определени точки, а сборът от тях те изкачва в ранглистата и те доближава до битка с шампиона.

-За първи път излизаш да се биеш на стадион. Разкажи ни какво беше усещането, как се почувства?

-Наистина беше брутално. Мисля, че на стадиона имаше над 16 хиляди души. И точно заради това се радвам, че изиграх пълни три рунда по три минути, за да мога да се насладя максимално на енергията и подкрепата на хората. Този път имаше много голяма българска агитка и дори коментаторът на мача на няколко пъти ги спомена.

-Различно ли да се биеш в зала и на стадион?

-Много е различно! Разликата е огромна. Преди това съм се бил пред 1000-2000 души в България, а сега 16 000.

-Сега… ще почиваш ли?

-Не. В края на другата седмица се връщам отново в Холандия. Аз не почивам. Дори когато тялото ми почива от тренировките, мозъкът ми продължава да работи. Планираме още един мач до края на годината. Мениджърът ми вече води преговори. Затова трябва да остана фокусиран и поддържам форма.

-Това означава ли, че няма да имаш много време да се подготвиш за следващия съперник?

-Не. Два месеца са достатъчни.

-Имаш ли контузии след тази среща?

-Не. За разлика от противника ми (смее се).

-Какво ще правиш сега?

-Прибирам се в Бургас да се видя със семейството ми, но ще продължа и с тренировките в клуб „Самурай“.

-С кого тренираш там?

-Треньор ми е Николай Атанасов. Имам и няколко спаринг партньори.

-Затворена страница ли е за теб националният отбор по кикбокс?

-Да. Вече съм професионален кикбоксьор и ми харесва да съм такъв. Не мисля да се връщам към аматьорския кикбокс. Той ми даде достатъчно, особено за начало.

-Каква е твоята цел?

Искам да спечеля световната титла в „Glory“ в категория 70 кг. Ако това се случи, може и да помисля да кача категорията.