Начало Кикбокс и муай тай Световният шампион Йордан Янков: Щом сляза от стълбичката, забравям кой съм

Световният шампион Йордан Янков: Щом сляза от стълбичката, забравям кой съм

Световният шампион Йордан Янков: Щом сляза от стълбичката, забравям кой съм
0

От всичките 10 Световни първенства по муай тай, на които страната ни е участвала досега,  тази година националите записаха най-доброто си представяне. На шампионата на планетата от 11-и до 18-и март в Банкок, Тайланд, се надпреварваха 500 състезатели от почти всички континенти. Нашият представителен отбор включваше 13 души от всички възрастови групи /мъже и жени, юноши, девойки и кадети/ и те донесоха 12 отличия – 6  златни, 2 сребърни и 4 бронзови. От шампионските титли 5 са за мъже, една е за девойки.

Успехът на нашите бойци изненада дори председателя на Конфедерацията по кикбокс и муай тай Виктор Меламед и старши треньора на отбора Николай Атанасов, споделиха двамата днес на пресконференция в Пресклуб “България”. Този път състезателите изпълниха 2/3 от всичко, което правеха на тренировките и затова постигнаха повече от очакваното, обясни наставникът. Лагерната подготовка във Варна непосредствено преди световното също допринесе много за титлите и медалите, добави специалистът. На по-различно мнение  е изпълнителният директор на Конфедерацията Димитър Спасов – той е убеден, че българският триумф в Тайланд е предизвестен. Резултатите на републиканското първенство показаха истинската картина и на световното първенство нямаше изненада. А старши треньорът е твърде скромен, добави мениджърът.

Освен че Конфедерацията подсигурява всички необходими финансови средства и условия за бойците и треньорите, волята, мотивацията, трудолюбието и психическата устойчивост на състезателите им помагат много да изковат своите победи.

“Никога не лежа на лаври. Щом сляза от стълбичката, забравям кой съм”, каза трикратният световен шампион по муай тай в кат. 81 кг Йордан Янков, който има и 2 европейски титли при мъжете.

С толкова върхови постижения на Стария континент може да се похвали и Пламен Борисов, но сега се радва на първата си световна титла за мъже в кат. над 91 кг. Преди това е печелил веднъж бронзов и веднъж сребърен медал. Муай тай е това, което много обича и го изразява с думи прости: “ Ако мога, още утре ще вляза в залата”.

За първи път на световния връх е стъпил и Станислав Вълчев. След участие на 4 първенства, цифрата 5 се оказва щастливата за него – миналата седмица грабна златото в кат. 60 кг.при мъжете. “Обожавам всичко в муай тай – ударите с лакти, клинча. Всичко като култура, като традиция”, призна на пресконференцията шампионът.

Горд от своя триумф е световният първенец за мъже в кат. до 91 кг Кристиян Георгиев. От трите изиграни мача – три победи с нокаут.

Двама-трима от тези мъже могат да станат професионалисти, определи посоката за бъдещото им развитие старши треньорът Н. Атанасов. Той вписва тази възможност в своите планове като специалист. До края на годината ще организира няколко семинара. През ноември ще е Европейското първенство в Беларус. През лятото е предвиден съвместен лагер на състезателите по муай тай и по кикбокс.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.