Начало Видео Защо муай тай бойците танцуват преди мачове?

Защо муай тай бойците танцуват преди мачове?

Защо муай тай бойците танцуват преди мачове?
0

Ако сте наблюдавали някога двубой по правилата на муай тай, то няма как да не ви е направило впечатление традиционния танц, който бива изпълняван преди началото на мача.

Тази традиция, която според някои тайландски историци произлиза още от 17-ти век, се нарича „Вай Кру Рам Муай“. И ако за нетренираното око този танц изглежда ритуал изглежда като някакъв некординиран танц, то истината е, че той е далеч по-сложен за изпълняване, отколкото изглежда.

Повечето муай тай състезатели владеят танца почти до съвършенство, а причината за това е, че той е неразделна и основна част от цялото бойно изксутво. Плавните и грациозни движения на бойците изискват много повторения и тренировки.

Какво е „Вай Кру“ и какво е „Рам Муай“

Традиционният муай тай танц преди началото на всеки мач се състои от две части – „Вай Кру“ и „Рам Муай“. Изпълнението става на фона на специфична мелодия, която се казва ‘сарама’.

„Вай“ е традиционен поздрав между хората в Тайланд, в който те опират дланите си една до друга като за молитва. ‘Кру“ означава учител. Чрез „Вай Кру“ се отдава почти на залата, на треньора, на спаринг партньорите и на семейството. В тази част на ритуала боецът обикаля ринга три пъти, след което пада на колене и се покланя три пъти на Господ и на човека.

„Рам“ означава танц, а „Муай“ означава бокс = боксов танц или танц на бокса. В „Рам Муай“ може да има по-сложни или по-прости движения и изпълнения, тъй като всичко зависи от индивдуалния стил на боеца. Всеки „Рам Муай“ е дълбоко специфичен и индивидуален. Понякога човек може да разбере от коя зала е даден боец или ой е негов учител само и еиднствено по танца му.

Докато изпълняват танцовия ритуал, муай тай бойците носят на главата т.нар. Монгкон – лента на главата и Праджиоуд – наподобяваща лента за ръце на бицепсите. Те също са специални и индивидуални и символизират различните истории и сили на състезателите.

Как точно се танцува „Вай Кру“

Танцът започва от собствения ъгъл. Дясната ръка се поставя на най-горното въже. Рингът се обикаля обратно на часовниковата стрелка. Боецът трябва да се спре на всеки от четирите ъгъла и да снаправи лек поклон. Някой казват молитва, други просто докосват подлънката в ъгъла и продължават.

След това се отива в центъра на ринга и боецът прави три кръга с ръце на гърдите. Темпото е строго индивидуално. Ходенето може да е настрани, назад или нормално.

След това състезателят пада на колене и се покланя. В зависимост от религизоната принадлежност поклонът може да бъде пропуснат.

Тази част от танца служи и за стречинг. По време на „Вай Кру“ боецът не просто танцува и отдава почит. Това е време за фокусира върху баланса си, да се отпусне и да се подготви психичеси за боя. По традиция това се прави към всяка една от четирите страни на ринга, но ако срещата се излъчва по тлевизията, то в повечето пъти това се съкращава.

След като се изправи, боецът отива до въжетата на ринга във всичките му 4 страни и се връща в центъра.

Произход на „Вай Кру“

Трябва да се върнем назад до 18-ти век, за да проследим зараждането на този ритуал. Бирманско-сиамските войни, известни също като Йодийските войни, са поредица от войни, водени между Бирма и Сиам от 16-ти до 19-ти век. През 1767 г. бирманската армия успява да залови пленници от затвора в столицата на тогавашното Сиамското царство. Най Ханом Том, Бащата на муай тай, е един от тях.

За да отпразнува подобаващо победата над Сиамското царство, тогавашния крал на Бирма нарежда да се организира празненство, което включва битки между бойци от Бирма и пленниците от затвора. Най Ханом също е сред избран да участва в турнира.

Когато идва ред на мача на Най Ханом Том, затворникът започва да изпълнява хипнотизиращ танц, който днес се нарича „Вай Кру“. Когато двубоят започва, Ханом Том прегазва опонента си и го нокаутира, демонстрирайки феноменални муай тай умения. Това вбесява краля, който изпраща още 9 от своите бойци, но всичките ги псолита една и съща съдба. Впечатлен от видяното, краля на Бирма нарежда Най Ханом Том да бъде освободен.